Piaţa agricolă de organizează / Producătorii  dictează preţul!

Tina-Grupuri de producãtoriÎn judeţul Neamţ sunt constituite, recunoscute, autorizate şi  funcţionează 4 grupuri de producători agricoli. O asociere între cei care trudesc pământul, îi smulg roadele. La nivel naţional, fiinţează 70 de astfel de grupuri, din care 4 sunt în Neamţ. Dacă e să facem o medie aritmetică, rezultă că suntem peste media pe ţară. La aproape dublu.

Primul grup de producători care a luat fiinţă a fost „ACSZ Group” Roman, format în jurul SC Marsat Roman, condus de Vasile Balcan, directorul acestei unităţi, grupul fiind profilat pe producerea şi comercializarea cerealelor. Marius Pleşca a înfiinţat un alt grup de producători, Cooperativa „Agrodava”, profilat tot pe comerţul cu cereale. Avem grup de producători înfiinţat şi în sectorul zootehnic: TAZ GRUP Neamţ, profilat pe produse avicole , fiind condus de Dan Grădinaru. Vasile Balcan a pus bazele unui alt grup de producători,  „Agrotec-Ulei Group” Roman, cel care  se ocupă de producerea şi comercializarea produselor oleaginoase.

*Noi finanţări europene

Acum, grupurile de producători au un cuvânt greu de spus pe piaţa agricolă românească. Mai ales că piaţa de acum este niţel haotică. Grupurile de producători sunt cele care fac piaţa! Ele reprezintă veriga de legătură între cei care trudesc pământul  obţinând producţiile şi cei care cumpără produse agricole, în funcţie de care să se ştie ce şi cât trebuie să se cultive.

Astfel de asocieri agricole sunt foarte importante, iar pentru stimularea lor s-au alocat şi se vor da în continuare bani europeni.  Sume mai mari fiind prinse în viitoarea finanţare  europeană. În perioada 2014-2020 , producătorii agricoli care se asociază vor beneficia de fonduri europene nerambursabile,  de până la 100.000 de euro pe an.

Tina CONDREA