Peste 8000 de nemțeni oblojiți, în mai, la centrele de permanență

17/06/2016

centre permanenta*Doctorii au chemat salvarea în 24 de cazuri, 71 de bolnavi au fost trimiși la specialist, însă n-au acordat nicio consultație la domiciliu * Luni, 20 iunie, este zi liberă pentru bugetari- policlinici și cabinete medicale închise, cu excepția centrelor de permanență

Cele 22 de centre de permanență din județul Neamț și-au dovedit utilitatea și în luna mai, când 8.551 de nemțeni au apelat la serviciile medicilor de familie care au efectuat gărzi după-amiaza, pe timpul nopții și în fiecare week-end. Potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică Neamț, cele mai multe servicii medicale acordate de doctori în regim de gardă au fost tratamente (6.609 de solicitări), ceea ce înseamnă că bolnavii care au avut recomandare de la specialiști pentru injectabile sau perfuzabile au profitat de oportunitate.

În unele cazuri, competențele medicilor de familie au fost depășite, în sensul că unii bolnavi aveau afecțiuni mai grave, care nu au putut fi ameliorate sau tratate numai prin servicii de primă urgență. Astfel, pe parcursul lunii mai, au fost trimiși în ambulatoriu, la consultații de specialitate, 44 de bolnavi din mediul urban și 27 din rural, iar în 24 de situații doctorii au chemat salvarea. A fost nevoie de intervenția echipajelor de pe ambulanțe în într-un caz de la CP Speranța, unul de la CP Piața Dărmănești, 3 de la CP „Dragoș Vodă“ Roman, 4 de la Roznov, două de la Tămășeni, 4 de la CP Oniceni, unul de la CP Poienari, 3 de la CP Sagna și 5 de la CP Grințieș.

În Piatra Neamț funcționează următoarele centre de permanență: Dărmănești – Piață, un alt centru tot în Dărmănești, Speranța, Văleni, Precista și Mărăței. În zona Roman: Anton Pann, Dragoș Vodă, Mina, Episcop Melchisedec, Gară, Med Class, Central Clinic. Și în orașele Târgu Neamț, Roznov și Bicaz sunt funcționale câte un centru de permanență. Comunele care beneficiază de asistență medicală non-stop prin aportul doctorilor care fac gărzi sunt: Moldoveni, Grințieș, Tămășeni, Sagna, Poienari, Oniceni.

Casa de Asigurări de Sănătate Neamț achită, lunar, în medie, 350.000 lei medicilor și asistenților care efectuează serviciul de permanență în centrele de permanență funcționale pe teritoriul județului Neamț.

Lunar, aproximativ 140 de medici de familie oferă servicii medicale de primă urgență și tratamente. Orarul de funcționare a cabinetelor este zilnic, după ora 15 și până a doua zi dimineața – la ora 8, în fiecare weekend și în sărbătorile legale. Spre exemplu, luni, 20 iunie, este sărbătoare declarată zi liberă pentru bugetară, așa încât centrele de permanență vor suplini atribuțiile cabinetelor medicilor de familie și ale celor din policlinici. În spitale se va lucra în regim restrâns de gardă, ca în zilele de weekend.

Geanina NICORESCU