„Peste 80 la sută dintre producătorii agricoli sunt datori”

Vasile Balcan_resize

Paradox  agricol: la producţii mari, preţuri mici

-susţine Vasile Balcan, preşedintele Camerei Agricole Neamţ

E unanim recunoscut faptul că am avut parte de un an agricol bun. Vremea a fost favorabilă tuturor culturilor agricole de bază. Nu şi agricultorilor! Ei au ieşit în pierdere, deşi producţiile agricole au fost mari. E un paradox  agricol! Aşa se întâmplă când producţiile agricole sunt mari, scad preţurile!

Vasile Balcan este foarte implicat în activitatea agricolă nemţeană,  dar şi la nivel regional şi naţional. Este preşedinte al multor organizaţii profesionale  şi grupuri de producători, iar mai nou a fost ales preşedintele Camerei Agrcole Neamţ. Aşa că l-am întrebat de soarta agriculturii, nemţeană şi naţională. Răspunsul a fost de-a dreptul şocant! Iată-l: „Nici agricultura nemţeană şi nici cea naţională nu se află pe drumul cel bun. Dacă era aşa, am fi foarte bine realizaţi, ca întreprinzători agricoli. Din păcate, în toată ţara, peste 80 la sută dintre producătorii agricultori sunt datori, fiind puşi aproape în imposibilitatea  de a continua fluxul tehnologic, de producţie. Sunt nişte realităţi care trebuie spuse, dar mai cu seamă rezolvate. Chiar dacă au realizat şi câte 8 tone de porumb boabe la hectar, sunt producători agricoli care au rămas datori… Asta pentru că valorificarea a fost foarte slabă, la nişte preţuri mult mai mici decât se aşteptau. Preţurile de valorificare n-au fost acoperitoare pentru cheltuielile făcute pe hectarul de cultură agricolă. În afară de rapiţă, la toate culturile s-a ieşit cu minus. Cum spuneam, principalul motiv este slaba valorificare. Cu exceţia rapţiei care s-a vândut cu 15.000 lei pe kilogram, faţă de 19.000 anul trecut. La restul culturilor agricole, preţul de vânzare a fost la jumătatea celui de anul trecut. Floarea soarelui s-a vândut cu 10.500 lei vechi pe kilogram faţă de anul trecut când era 20.000-21.000. Porumbul s-a vândut la 4500, anul trecut cel mai mic preţ a fost de 9000, dar s-a vândut şi cu 10.500. Grâul la fel a scăzut, ca preţ. De la 10.500 la 6000-6500. La grâu, de acum, preţul poate să crească. S-a ajus pe la 7500- 8000, dar degeaba! Asta nu s-a întâmplat şi la recoltare, în vară.”

Vorbeam de un paradox agricol. Dar e unul pur românesc! Pentru că la noi producţiile la hectar sunt cu mult mai mici decât în ţările cu o agricultură bine dezvoltată. Vasile Balcan spunea că preţurile nu sunt acoperitoare pentru cheltuielile făcute pe un hectar de cultură. Dacă producţia pe hectar era mai mare, prelua mai bine şi partea de costuri. Cu altă ocazie, chiar ne-a şi făcut nişte calcule şi ne-a arătat care e nivelul de producţie de la care sunt acoperite cheltuielile. Dacă se merge mai sus, se poate obţine şi profit.

Tina CONDREA