Pentru procesarea fructelor, proiecte între 600.000 și 1.500.000 euro

Disk "Photoobjects FRUIT COMPOSITIONS"Fermierii nemțeni pot accesa fonduri europene nerambursabile destinate

Investițiilor pentru prelucrarea și comercializarea fructelor și a produselor obținute din fructe. Concret, banii europeni se dau pentru înființarea, extinderea ori modernizarea unităților care procesează materie primă provenită din sectorul pomicol, producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile în unitatea proprie și creșterea valorii adagate a produselor din sectorul pomicol, precum și acțiuni de marketing.

*Avantaj, grupurile de producători

Sprijinul financiar european nerambursabil destinat investițiilor în procesarea și marketingul produselor din sectorul pomicol se acordă intreprinderilor mici, mijlocii și mari, grupurilor de producători și cooperativelor.

Punctaje mai mari se dau proiectelor depuse de grupuri de producători sau de  cooperative. Punctaj bun se dă și dacă investiția acoperă un lanț alimentar format din colectare, depozitare, procesare, comercializare. Alte criterii de selecție vor urmări dacă investiția este destinată exclusiv produselor ecologice sau producției din domeniul calității produselor agricole și alimentare recunoscute la nivel european.

 

*Valoarea proiectelor: între 600.000 și 1.500.000 euro

 

Sprijinul financiar nerambusabil pornește de la 600.000 euro  și ajunge  la 1.500.000 de euro pentru proiectele care includ lanțul alimentar începând de la colectare, sortare, depozitare, ambalare și până la procesare.

La întreprinderile mici, intensitatea sprijinului este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fără a depăși: 600.000 euro pentru proiectele care nu presupun investiții care acoperă tot lanțul alimentar; 900.000 euro pentru investițiile care includ tot lanțul alimentar: colectare, sortare, depozitare, ambalare, procesare.

Pentru întreprinderile mijlocii, sprijinul este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, fara a depăși 800.000 euro pentru proiectele fără lanț alimentar și de 1.100.000 euro pentru investițiile care acoperă tot lanțul alimentar de la colectare, sortare, depozitare, ambalare până la procesare.

Întreprinderile mari beneficiază de un sprijin nerambursabil de 50% din cheltuielile eligibile, fără a depăși 1.000.000 euro pentru proiectele simple și de 1.500.000 euro pentru proiectele ce includ lanțul alimentar: colectare, sortare, depozitare, ambalare și procesare.

*Depunerea proiectelor, până pe 30 octombrie

Termenul limită pentru depunerea proiectelor este 30 octombrie 2015, ora 16:00. Anunțarea rezultatelor pentru cererile de finanțare se va face după aprobarea Raportului de selecție, când AFIR va notifica în scris și prin intermediul paginii de internet pe toți solicitanții privind rezultatul evaluărilor cererilor de finanțare depuse.

România are alocată, prin PNDR 2014 – 2020,  suma totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite țării noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuția națională.

Tina CONDREA