Pentru infrastructura de irigații

 

”Program avem, finanțarea lipsește!”

La întâlnirea anuală a Clubului fermierilor AGRALIM din zona Moldovei, eveniment care a avut loc  la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Secuieni, pe vreme de mare secetă pentru fermierii din zona noastră, s-a discutat mult și despre programmul de irigații.

Problema a fost ridicată foarte tranșat de către Ioan Cernat, în calitatea sa de președinte al GAL ”Ceahlăul”, dar și de vicepreședinte al Asociației Județene a Crescătorilor de Taurine ”Petrotava”  Neamț: ”Sunt din zona de munte, de la Ceahlău, am o fermă familială cu 54 capete de animale. Am speranțe mari. Am auzit, aici, în sală o expresie: ”A dat Dumnezeau că a plouat 12 litri pe metru pătrat, apoi 8. Aș vrea să aud că, de la București și până aici, s-au refăcut sistemele de irigații. Ca dacă în zona de jos nu se fac cerealele, noi, cei de la munte, o pățim rău de tot. Ne ducem pe copcă, închidem bordeiele…”

 *Bani se dau pentru ”mărunțișuri”, nu pentru infrastructura principală de irigații

Concret, întrebarea viza Programul național de irigații, când va fi aplicabil peste tot în țară. Răspunsul dat de George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii a fost tranșant și total…descurajant! ”Program avem, finanțarea lipsește! Cu experți de la Banca Mondială s-a stabilit care sunt sistemele de irigații viabile, cele care trebuiesc finanțate pentru reablitare. În noul PNDR am prins toți banii necesari pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigații. Problema e că, prin PNDR și fondurile europene alocate agriculturii, nu este eligibilă la finanțare infrastructura principală de irigații. Adică stațiile mari de pompare,  magistralele și canalele mari de irigații. Trebuie să găsim alte soluții. Avem 3 soluții, din care două deja au fost demarate”.

Cea de a treia soluție vizează parteneriatele publice-private. Adică, o societate privată să preia în gestiunea sa infrastructura principală de irigații, să facă investiții, apoi să impună fermierilor abonamete pentru apa folosită la irigații…

* Bani insuficienți pentru GAL

Ioan Cernat a mai avut și alte întrebării pentru reprezentanții Ministerului Agriculturii, sosiți la evenimentul de la SCDA Secuieni. Bunăoară, a apreciat că cererea unică de plată este un început bun. Dar când vor fi lămurite toate problemele? Asta pentru că mai sunt spețe care nu s-au văzut de la început, nu au fost luate în calcul. Cu siguranță că vor mai apărea și altele, în afara celor cu care sau confruntat fermierii până acum. Rugămintea fermierului nemțean către oficialii de la Ministerul Agriculturii era ca toate aceste probleme să fie lămurite cât mai repede posibil.

Legat de asigurările din agricultură, a ridicat și problema asigurării construcțiilor, cum sunt grajdurile.  După care a atacat și fondurile europene alocate Grupurilor de Acțiune Locală (GAL). Sumele sunt total insuficiente pentru implemenarea strategiilor de dezvoltare rurală!