Pe căldură mare- roșiile, atacate de boli și dăunători

Tina-Roșii pentru diabeticiTemperaturile foarte ridicate din această vară accelerează apariția de boli și dăunători care pot compromite în totalitate cultura de roșii. Temperaturile de peste 33-35 de grade fac ca rezistența plantei să cedeze astfel încât aceasta „nu mai lucrează”.Pur și simplu se blochează mecanismul plantei. Așa pot apărea boli precum pătarea cafenie, mana, putregaiul coletului, putregaiul cenușiu, căderea florilor. Tot acum și insectele atacă roșiile, cum sunt păianjenul, musca minieră, musculița albă de seră. Poate să apară și molia tomatelor care este extrem de periculoasă.

Pentru fiecare tip de atac asupra roșiilor, fitosanitarii recomnadă măsurile de prevenire, dar și tratamentele specifice, modul de aplicare a produselor utilizate în combaterea bolilor și dăunătorilor.

Combaterea chimică se poate face cu insecticide utilizate în locurile unde dăunătorul este prezent şi produce pagube de mai mult timp. Pentru a evita apariţia rezistenţei la insecticide este necesară utilizarea dozelor recomandate în literatura de specialitate, un număr redus de tratamente şi alternarea produselor cu substanţe active diferite.

Combaterea biologică se poate realiza prin utilizarea capcanelor feromonale , a paraziţilor naturali şi prădătorilor naturali, în vederea reducerii nivelului populaţiei. Combinarea tratamentelor chimice cu utilizarea capcanelor feromonale s-a dovedit a fi cea mai eficientă metodă de combatere.

Tina CONDREA