* George Lazăr, fost prefect de Neamț, crede că evoluția pozitivă a vieții din județul Neamț va fi posibilă doar dacă „brontozaurii“ actuali vor fi înlocuiți de tineri care au deja performanțe în mediul privat
Diferențele dintre județul nostru și județe care se află mult mai sus pe scara civilizației, dintre țara noastră și toate țările occidentale ale Europei ne întemeiază convingerea că există ceva ce nu merge suficient de bine de când cu schimbarea de regim din 1989. Dacă acest lucru este acceptat, urmează, firesc, să ne punem întrebarea „ce putem face să schimbăm lucrurile?“
Pentru cititorii ziarului Ceahlăul această problemă este analizată, astăzi, de George Lazăr, fost prefect de Neamț.
„Pentru ca țara noastră să dea înainte, pentru ca județul nostru să meargă într-un sens bun și de dezvoltare e nevoie să se întâmple concomitent doua lucruri esențiale în politică și administrație.
- Ca Direcția Națională Anticorupție sau, după caz, parchetele de grad competent să facă curățenie, o curățenie cât mai adâncă în ceea ce privește corupții care astăzi ocupă funcții de conducere în administrație și cei care sunt, pe de altă parte, decidenți politici.
Nu putem da înainte cu aceeași oameni care conduc de ani și ani de zile și care sunt stăpâniți de viciul corupției, de acești brontozauri. Nu putem să ne dezvoltăm cu oameni care au deprinderi de baroni, de șefi pe moșie, care gândesc că orașele sunt ale lor, că județul e al lor. Că prima dată trebuie să se dezvolte ei și camarila lor obedienta, să se îmbogățească din bani publici și abia apoi dacă mai rămâne ceva să se investească în interesul cetățenilor. Astfel de mentalități, din păcate, sunt foarte vizibile în spațiul politico-administrativ, atât la nivel central, cât și la nivel județean. Cu astfel de oameni, captivi ai unor astfel de mentalități nu vom putea niciodată să ne dezvoltăm, să progresăm și să avem încrederea că vom putea oferi copiilor noștri un trai mai bun într-o țară mai bună, într-un județ mai bun.
Din păcate, acești oameni – brontozaurii politici – gândesc că primăria este a lor, că Consiliul Județean este al lor, că societățile arondate acestor instituții sunt ale lor, că acolo ei au drept de viață și de moarte privind numirile în funcții, care se fac doar pe criterii de cumetrie sau de obediență, nu de performanță, cum ar fi normal.
Brontozaurii politici gândesc că banii acestor instituții sunt tot ai lor, că îi pot gestiona, cheltui cum vor, clientelar, după interese și pentru propria lor îmbogățire. Astfel de mentalități trebuie înlocuite, eradicate, iar cei ce nu înțeleg trebuie să meargă acolo unde le e locul.
- Pasul doi: această garnitura descrisă anterior, învechită, viciată, pusă doar pe agoniseală proprie și cu mentalitate de baron, de stăpân absolut, trebuie înlocuită de o clasă nouă, de tineri bine pregătiți, cu o mentalitate constructivă și care să dea drumul la lucruri benefice pentru societate.
Acest restart al clasei politico-administrative trebuie să se întâmple cât mai urgent, cât mai curând, pentru a putea spera, pentru a avea credința că lucrurile încep să se schimbe în bine.
Avem tineri, foarte mulți, care sunt foarte bine pregătiți în multe domenii de activitate, care au realizări atât în domeniul privat, fie pentru ei – cei care deja au avut curajul să înceapă afaceri proprii – fie în cadrul unor companii mari unde activează.
Aceștia pot face performanță oricând în administrație, pot oricând excela în politică și schimba mentalități învechite.
Dar ca acești tineri să fie atrași de administrația de la stat, de viața politică, trebuie să fie convinși că nu stau în spatele lor vameșii actuali, care să le spună ce au de făcut, cum au de făcut și în final decizia să o ia tot aceștia, conform intereselor lor financiare.
Să sperăm că în 2016 vom vedea schimbări majore și nu vom mai regăsi aceiași oameni la butoane.
Cu cât mai repede, cu atât mai bine“, a spus George Lazăr.
Irina ȘTEFĂNESCU
Perfect adevarat!