Pajişti ecologice, vite la „dietă”

Tina-Pajiºti ecologiceDe ceva vreme, agricultura ecologică s-a dovedit a fi soluția salvatoare şi pentru micile afaceri agricole nemţene din mai multe domenii de activitate. Dovadă că  sistemul agriculturii ecologice a pătruns masiv şi în zootehnie. La ora actuală, în sistem bio, figurează 400 bovine, 170 ovine şi caprine şi 44 de porci. În apicultura ecologistă sunt înregistraţi 8 operatori care deţin un total de 1250 familii de albine. Pentru ca animalele să fie menţinute în „dieta” ecologică,  şi păşunea trebuie să fie întreţinută şi exploatată tot în acest regim. Aşa se explică şi de ce, la nivelul judeţului  Neamţ, avem deja 500 hectare de păşune trecute la sistemul agriculturii ecologiste.

Şi foarte bine au procedat fermierii bio! Mai ales că „ecologiştilor” li se acordă „atenţii” financiare deosebite.

*Mai mulţi bani europeni pentru ecologişti

Recent, în noul PNDR 2014-2020, a fost introdus un pachet financiar suplimentar  destinat expres pentru pășuni și fânețe certificate ecologic. Este pentru prima dată când s-a dat curs solicitărilor asociațiilor sectorului bio și a luat în calcul şi finanţarea europeană anume destinată lor.

Dacă sprijinul financiar va acoperi costurile de certificare și costurile cu inputurile certificate ecologic necesare pajiștilor, atunci vor fi şi mai mulţi fermierii care vor trece de la agricultura tradiţională la cea ecologică.

Pentru agricultura ecologică se alocau fonduri europene şi până acum. Pe două direcţie: partea de conversie,  de trecere de la agricultura clasică la cea ecologistă, şi subvenţii pe suprafaţă şi cap de animal. Acum li se acodă un pachet financiar suplimentar.

Tina CONDREA