Pagubă în ciuperci…

*Nu se dă nici un fel de subvenții!

 În prezent, pentru cultivarea ciupercilor nu se acorda nici un fel  de sprijin financiar. Așa că producătorii autohtoni din acest sector sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu. Sau să renunțe! Cum de altfel au făcut mulți fermieri nemțeni care s-au lansat în afaceri cu ciuperci.

Legislația europeană este cea care a scos ciupercile de la plata subvențiilor ori a altor forme de sprijin financiar. Explicația este de-a dreptul halucinantă. Legislația europeană prevede faptul că se acordă subvenție pentru culturile agricole care ajung cu rădăcinile în sol. Din păcate, ciupercile nu prind rădăcini în sol și din această cauză nu au putut beneficia de subvenții europene… Pe acest subiect s-au purtat mai multe discuții la Bruxelles, însă fără un rezultat pentru că nu exista o astfel de reglementare.

Anul trecut a fost o tentativă pentru acordarea unei finanțări pentru producătorii români de ciuperci. S-au găsit soluții concrete pentru ca și producătorii de ciuperci să beneficieze de  sprijinul financiar cuplat. Au fost  stabilit chiar și cuantumul sprijinului, fiind în sumă  de 1.000 de euro pentru 100 m.p. Dar s-a renunțat imediat, de vină fiind metodologia de verificare a sumelor plătite producătorilor din acest sector. Ca să nu mai fie discuții, s-a exclus posibilitatea oricărui sprijin financiar pentru producătorii de ciuperci. Ba mai mult, dispare din respectiva ordonanță de urgență și definiția ciupercăriei ca activitate economică…

Așa că fiecare fermier care vrea să scoată pe piață un produs trebuie să aibă în vedere și care sunt formele de sprijin financiar de care pot beneficia. După care poate decide dacă se lansează ori nu în afacerea cu ciuperci.

În România există, la ora actuală,  peste 100 de producători de ciuperci, 95% din producția internă fiind vândută în țară. Anual, în Romania se produc peste 20.000 de tone de ciuperci.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU