Oficiul de Cadastru Neamţ verifică documentaţiile pentru terenuri

Tina-Simion Stâncel, dir. OCPI Neamţ*6 comune n-au depus dosarele!

De mai bine de jumătate de an, Legea 165/2013 privind restituirea proprietăţilor preluate abuziv în perioada regimului comunist este efectiv „trasă pe dreapta”! La finalul lui decembrie 2013 s-a dat o prelungire a termenului de inventariere a terenurilor cu 180 de zile, iar la data scadenţei, adică în 24 iunie 2014, s-a mai dat o prelungire, de doar 90 zile de astă dată. Adică până pe 26 septembire 2014. Dacă asta chiar va fi şi ultima proprogare de termen!

Practic, s-a mers din prelungire în prelungire… Ce înseamnă asta şi cui dăunează? E lesne de dedus. În perioada prelungirilor sunt  suspendate toate procedurile administrative. Nu se pot da titluri de proprietate, nu se pot face puneri în posesie asupra terenurilor legal redobândite. Orice procedură administrativă din domeniul restituirii proprietăţilor este suspendată! Prin urmare, nu-i absolut nici un avantaj! Pentru autorităţile locale ori pentru proprietari, aşa după cum s-a motivat la ultima prelungire de termen…

 

*Invetarierea continuă…

În judeţ, continuă acţiunile privind restituirea proprietăţilor preluate abuziv în perioada regimului comunist. Ele se desfăşoară pe două planuri: în birou şi pe teren!

Detalii ne-a oferit Simion Stâncel, directorul Oficului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ: „Din cele 83 de unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Neamţ, avem 77 care au depus docmentaţiile privind inventarierea terenurilor ce fac obiectul legii retrocedărilor. Acum suntem în curs de verificare a anexelor cu inventarierea terenurilor. Mai sunt 6 comune care vor trebui să vină la OCPI Neamţ cu dosarele. Sunt şi ele cu lucrările foarte avansate, se află spre finalul invetarierilor. Am discutat cu primarii acelor comune, pentru a impulsiona activitatea.”

Iniţial, au fost 8 comune care nu depuseseră la OCPI Neamţ documentaţiile privind inventarierea terenurilor. La data respectivă le-am publicat pe toate. Asta spre marea supărărare a unor primari când s-au văzut „încondeiaţi” la ziar…Deşi noi am explicat cât se poate de clar că întârzierea nu se datora primarilor. Departe de noi acest gând! Era vorba doar de dificultăţile întâmplinate în contractarea lucrărilor cadastrale, ce trebuie musai executate de firme autorizate. Lucrări care au scos sume frumuşele din bugetele locale. Sume venite mult „peste rând”, la trei trimestre distanţă de data la care, legal, se aprobă bugetele locale…

Tina CONDREA