OARZ umblă prin târguri şi oboare după paşapoarte şi microcipuri pentru…cai

cai_caruta

Cal cu paşaport la casa omului nu este un lux, ci o necesitate. Mai exact, o prevedere legală. În lipsa paşaportului  şi a microcipului, nu numai că primeşti amendă, ci poţi rămâne şi fără cal. Asta până la intrarea în legalitate, în privinţa identităţii patrupedului. Contracost, fireşte! Şi dacă tot are calul  paşaport, atunci musai trebuie să-l poarte asupra lui. Stăpânul, nu calul. Că microcipul e oricum bine implatat pe grumazul  calului.

*Paşaportul la control!

Dacă te iei după cum zice legea, şi numai dacă treci drumul cu calul, proprietarul musai trebuie să aibă şi paşaportul asupra sa. Că legea spune fără echivoc, paşaportul trebuie să fie mereu acolo unde este şi calul, când pleacă la drum. Şi nu-i de joacă,  că altfel te „arzi”. Nici nu şti unde te poate aştepta „echipajul” de control. De ceva vreme umblă prin târguri şi oboare, după paşapoarte şi micocipuri pentru cai. Zilele trecute s-a aflat în târgul-obor de la Târgu Neamţ. Vorbim aici de inspectorii  Oficiului de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Neamţ şi lucrători din Poliţie. Detalii ne-a oferit Gheorghe Alexandruţ, directorul OARZ Neamţ. Din 15 deţinători de cai verificaţi, la toşi s-au găsit nereugli. E drept, mai mărunţele, motiv pentru care  acţiunea de control s-a lăsat numai cu avetismente, nu şi amenzi ori vreo confiscare de patrupede. Fie şi una periodică. Acţiunile de acet gen continuă, fiind realizate de inspectori OARZ şi poliţişti. Se verifică ce este scris în paşaportul calului şi ce „zice” microcipul implantat, dacă datele „bat”. Că, la faţa locului, se merge cu cititorul de microcipuri.  Nu-i destul microcipul calului,  fără stăpânului ui să nu aibă asupra sa şi paşaportul calului. Numai cu microci,  se poate ca animalul să fie furat. Dacă e vorba de vânzarea calului, mai trebuiesc şi alte acte eliberate de la medicul veterinar.

*În Neamţ, peste 26.300 cai cu paşapoarte

E clar, căruţaşul trebuie să aibă mereu asupra lui paşaportul calului, pentru că  se fac controale şi pe drumurile publice, nu doar în târguri. Indicat e ca să se facă o copie a paşapotului calului, pentru a nu pierde originalul. Paşapoartele pentru cai se  eliberează de către Oficiul pentru Ameliorare si Reproducţie in Zootehnie Neamţ, în urma implantării microcipului de către medicul veterinar din comuna de reşedinţă a proprietarul animalului. Datele trebuie musai actualizate ori de câte ori apare vreo schimbare , vânzare-cumpărre a animalului, moartea ori furtul calului. Date care trebuie transmise la OARZ Neamţ, instituţia care a emis paşaportul.

*Amendă de 3000 şi confiscarea calului…

Lipsa paşaportului ori a microcipului  se lasă cu sancţiuni mai blânde acum, pentru că amenzile n-au fost „reactualizate”. Amenda aplicată este cuprinsă  între 500-1000 lei , dacă proprietarul animalui nu are asupra sa paşaportul calului. Dacă nu este microcipat caul, amenda este între 1000 -3000 lei.  Se poate dispune şi conficarea calului, legea prevede asta. Atunci când proprietarul nu poate demonstra că este calul său. Ori atunci când sunt reclamaţii că animalul este furat.  Între timp, calul confiscat este „găzduit”. Contracost,fireşte. Adică pe cheltuiala celui vremelnic deposedat de cal. Căuţaşii să nu-şi facă probleme, sunt protocoale încheiate în această direcţie cu toate primăriile din judeţul Neamţ. Nu cumva să se „culce pe-o ureche”, că , vezi Doamne, organele de control n-au cum să le ia calul, că n-au  ce face cu el, unde să-l ţină.

În momentul de faţă, în judeţul Neamţ sunt peste 26.300 cai cu paşapoarte şi, fireşte, cu  microcipuri. Adică o medie mai mare de 300 de cai pentru fiecare unitate adminstrativ-teritorială. Cu tot cu municipii şi oraşe.

 

Tina CONDREA