O veste bună pentru zootehnişti

Tina-Veste bună, foto* Suplimentar, bani pentru berbecuţi şi juninci la jumătate de preţ!

Luni a fost ultima zi ultim în care fermierii  mai puteau  solicita fonduri guvernamentale alocate pentru a sprijini  financiar  investiţiile  privind ameliorarea genetică în zootehnie. Astfel fermierii  aveau posibilitatea să achiziționeze berbecuţi şi  juninci cu 50 la sută din preţul de achiziţie.  În cifre absolute, era vorba de 5 000 de lei pentru o junincă cumpărată şi de 2.500 le pentru un berbecuţ de rasă. Asta în condiţiile în care timpul destinat accesării acestor alocări financiare erta foarte scurt, mai puţin de o lună. Perioadă în care fermierul trebuia să şi cumpere animalul, care musai trebuie să fie de rasă, cu certitificat de origine, ca apoi să pună factura în dosarul de plată, ce urma a fi  depus doar până pe 10 noiembrie 2014.

* 10,7 milioane lei, suplimentarea pentru ameliorare genetică

Cu toate aceste impedimente şi restricţii, fermierii s-au descurcat şi, având toate actele în regulă a dosar, au cerut banii. Pe ultima sută de metri, şi fermierii nemţeni au depus 12 dosare prin care au solicitat achiziţionarea  a 56 juninci în valoare totală de 280.000 lei şi pentru  69 de berbecuţi în valoare totală de  172.500 lei. Pe total, fermierilor nemţeni li se cuvine  suma totală de 452.500 lei.

Semn că  măsura privind  ajutorul de minimis s-a bucurat de un real succes, peste tot în ţară. Dovadă că, la nivel naţional,  au fost  solicitări pentru 1.740 juninci şi  5.239 de berbecuți.

Numai că la centralizarea situaţii a apărut minunea! Banii nu ajung pentru a onora toate solicitările fermierilor. Prezentăm cifrele, adică solicitările adunate pe ţară. Pentru toate cele trei forme de ajutoare de minimis, respectiv albine, berbeci și juninci, la nivel naţional,  au fost  solicitări de 21 de milioane de lei, mai mari cu 10,7 milioane de lei decât sumele disponibile. Motiv pentru care se  căută resurse să suplimentare. Urmează să se vină cu o hotărâre de Guvern, astfel încât toți cei care au depus să beneficieze de sumele respective. E o treabă bună. Dacă tot îi spui fermierului că îl ajuţi, corect este chiar să se şi facă asta!

Tina CONDREA