O veste bună pentru fermieri: cererea unică se depune până 31 mai

*Agricultorii nemțeni au depus 23.483 solicitări de subvenții * APIA Neamț se menține pe primul loc la primirea cererilor

Cererile unice de plată pot fi depuse fără penalizări de întârziere până la data de 31 mai 2016. Și după această dată se mai pot depune cereri unice de plată, dar se aplică o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare până pe 26 iunie. Solicitările depuse după data de 27 iunie 2016 nu mai sunt admise, iar fermierului nu i se acordă nici un fel de plată sau de sprijin financiar. Aceasta este și data limită pentru efectuarea modificărilor cererilor unice de plată, fără penalități de întârziere.

Este bine că s-au clarificat lucrurile! O vreme fermierii au fost ținuți în șah, neștiind exact care este termenul limită de depunere a cererilor unice, fără penalități. Varianta agreată de Ministerul Agriculturii este 31 mai 2016, astfel încât nici procedurile ulterioare, respectiv plățile, să nu sufere mari întârzieri. Varianta oficială, publicată în Monitorul Oficial, preciza că termenul de depunere a cererilor unice de plată se poate prelungi până în 15 iunie 2016. Dată specificată de altfel și în decizia Comisiei Europene.

*APIA Neamț, tot pe locul I pe țară

„Până ieri, la APIA Neamț s-au primit 23.483 cereri unice de plată, din numărul programat până la această dată, de 27.209. Rezultă un procent de prezență de 86,3%, calculat ca număr de cereri primite raportat la cele programate pentru această perioadă. Procent care face ca APIA Neam să se mențină pe primul loc pe țară, poziție pe care a ocupat-o din primele zile ale lunii martie, de când a început campania de primire a cererilor unice de plată. Prelungirea de acum este foarte bună, fiind în folosul salariaților noștri, dar mai ales în beneficiul fermierilor. Mai cu seamă al celor care dețin și animale, în cazul lor primirea cererilor a început abia din 25 aprilie. Tot acum, autorizăm la plată subvențiile pe suprafață, plata înverzite, plata redistributivă, plata pentru tinerii fermieri și pentru zona defavorizată“, a declarat Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamț.

Înainte de a se prezenta la APIA Neamț, e bine ca fermierul să-și verifice documentele, să se asigure că extrasul de cont este activ, iar datele declarate în registrul agricol sunt exacte.

Cererile unice de plată se depun la Centrul Județean al APIA Neamț în cazul fermierilor care dețin o suprafață mai mare de 50 h, fermierii cu suprafețe mai mici de 50 ha merg la centrele locale ale APIA Neamț.

*Neeligibile dor unele parcele, nu întreaga cerere!

Finalizarea cererii unice de plată în IPA Online se face în prezența funcționarului APIA responsabil cu primirea dosarului, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum și corectarea eventualelor probleme semnalate de sistemul informatic.

Din acest an, sunt neeligibile doar suprafețele notate în cererile unice pentru care nu se depun documentele care fac dovada utilizării terenului. La plată nu intră doar acele parcele și nu întreaga cerere.

Când fermierul nu poate să se prezinte personal la APIA Neamț, poate desemna o altă persoană să depună cererea unică. Pentru persoanele fizice este nevoie de împuternicire cu procură notarială. În cazul societăților comerciale, doar administratorul poate să împuternicească un angajat pentru a depune cererea unică.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU