O toamnă frumoasă, cu roade bogate

recoltare porumb

*Recoltările, spre final

*Grâul a fost pus sub brazdă, în bune condiţii

*Arăturile pentru însămânţări, 99,6 la sută!

 

Avem parte de o toamnă foarte frumoasă. Şi, spre marea bucurie a agricutorilor, şi de roade foarte frumoase, la toate culturile. Vremea bună a fost total de partea fermierilor. Aşa a fost posibil ca, din  momentul declanşării lor, lucrările din campania agricolă de toamnă să se desfăşoare în ritm  alert. Zorul a fost „înteţit” şi mai abitir  de timpul  excelent de pe ogor. În toată această perioadă a fost numai bun pentru recoltat, dar şi pentru arat şi semănat. Mecanizatorii au profitat din plin de condiţiile foarte bune de lucru, nu au pierdut o clipă. Dovadă sunt cifrele din „operativa” Direcţiei pentru Agricultură Neamţ, „colectate” la nivel de judeţ. Terenurile au fost eliberate de resturile vegetale în cea  mai mare parte, adică 99,7 la sută din suprafaţa totală de 33.100 ha, cea care este ocupată cu culturile înfiinţate în această toamnă, cerealele păioase şi rapiţă. Arăturile pentru însămânţările de toamnă ţin şi ele tot acest ritm. Grâul a fost semănat pe  mai mult de 95,7 la sută din suprafaţa destinată acestei culturi, de 23.210 ha. Mai puţin cu vreo 2165 ha faţă de toamna trecută. S-au terminat însămânţările la orz, triticale, orzoiacă de toamnă şi la rapiţă. La aceast ultimă cultură, s-a semănat mai mult decît s-a previzionat. Adică 7510 ha, faţă de 7120 cât se mizase iniţial.

*La floarea soarelui şi porumb: producţii bune, preţuri la jumătate!

 

În paralel, mecanizatorii dau “bice” la recoltarea culturilor de toamnă. La floarea soarelui s-a terminat recoltatul. Producţia obţinută este bună, cantitativ şi calitativ. Vom vedea care va fi preţul de valorificare. Previziunile sunt sumbre, răsărita se va vinde cam la jumătate faţă de preţul de anul trecut!

 

Din păcate, o situaţie asmănătoare va fi şi la porumb.  Cultură care, de câţiva ani  se menţine la nivel constant ca suprafaţă ocupată, de aproape 60.000 ha. Porumb pentru consum şi de sămânţă. Cu mici oscilaţii. Acum, faţă de anul trecut,  au crescut suprafeţele la porumbul pentru consum, dar mai cu seamă la porumbul de sămânţă.  Aici creşterea e de aproape 400 ha. E un semn bun! Sămânţa autohtonă de porumb e mai căutată, pentru că dă roade mai bune pe pământ românesc. În momentul de faţă, păpuşoiul este recoltat pe aproape 85 la sută din cele peste 58.000 ha ocupate cu această cultură. Producţia medie realizată este mai mult decât se estimase în vară. E o treabă bună. Dar nu şi cu preţul de vânzare! Că va fi tot la jumătatea celui de anul trecut. Spun specialiştii agricoli, marii achizitori de cereale din judeţul nostru.

*Sfecla de zahăr, cultura cea mai profitabilă

La sfecla de zahăr, recoltarea e cam la jumătatea suprafeţelor ocupate cu această cultură. Producţia medie realizată este ceva mai mare faţă de cea estimată în primăvară. Sfecla  de zahăr se menţine o cultură profitabilă şi datorită cotei de zahăr alocată de Uniunea Europeană. În aceste condiţii se stabileşte şi un nivel al preţului de valorificare a recoltei de sfecla de zahăr, unul acoperitor pentru cheltuielile făcute, dar care inlcude şi un oarecare profit. Cota de zahăr se stabileşte în funcţie de necesarul de consum de zahăr  în cadrul ţărilor membre ale Uniunii Europene. Automat se stabilesc şi suprafeţele ce urmează a fi cultivate cu sfecla de zahăr, astfel încât, din producţiile obţinute, să se poceseze cantitatea de zahăr necesară consumului. Suprafaţă care este repartizată pe ţările membre cultivatoare de sfeclă de zahăr.  Se evită astfel supraproducţia care, automat, duce la scăderea preţului  de valorificare a sfeclei de zahăr.

Cota de zahăr este cea care menţine pofitabilitatea  culturii sfeclei de zahăr. Vestea bună pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr e că se va mai menţine  cota de zahăr încă 3 ani, până în anul 2017. Conform negocierilor de la aderarea României la Uniunea Europeană, cota de zahăr ar fi trebuit să dispară începând cu anul 2014.

Tina CONDREA