O nouă şansă de finanţare pentru fermele de semisubzistenţă

ferme-oi

* Alocare de 15.000 euro pe an

* Ofertă limitată la nivel naţional!

* Banii sunt doar pentru 10.000 de gospodării ţărăneşti

Avem o veste bună pentru fermele de semisubzistenţă, care vine de la însuşi ministrul Agriculturii. Vorbind despre Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, ministrul Daniel Constantin a arătat că acesta va fi terminat, în forma integrată, până în jurul datei de 15 februarie 2014 și va fi transmis la Bruxelles. După care a ţinut să scoată în evidenţă faptul că, pe lângă cele 13 măsuri anunțate deja, a fost introdusă și o a 14-a măsură care prevede continuarea plăților în vederea transformării fermelor de semisubzistență în ferme care produc pentru piață. Plata către aceste ferme s-a stabilit a fi de 15.000 euro/an. Dar oferta este limitată, la nivel naţional. De aceşti bani  vor beneficia doar 10.000 de gospodării țărănești de semisubzistență.

În medie, reuzultă că, din fiecare judeţ,  250 de ferme de semisubzistenţă vor intre la finanţare. Una foarte consistentă. Pentru că, în anii din urmă, alocarea financiară era de doar 1500 euro pe an, vreme de 5 ani. Asta înseamnă doar 7500 euro, pe timp de 5 ani. Acum, într-un singur an, suma alocată fermelor de semisubzistenţă este dublă! Adică 15.000 euro.

 

* La finanţare, 732 de proiecte nemţene

 

Fondurile europene alocate fermelor de semisubzistenţă au oferit o şansă reală  fermierilor hotărâţi să treacă de la agricultura de subzistenţă, la cea profitabilă. O oportunitate de care au vrut să beneficieze din plin şi fermierii nemţeni.  În total, din 2008, de când s-au alocat primii bani europeni destinaţi sprijinirii fermelor de semisubzistenţă, au fost declarate eligibile 732 de proiecte, intrate toate la finanţare. Valoarea totală alocată fermelor de semisubzistenţă din judeţul Neamţ se ridică la 5,49 milioane euro.

A fost măsura cea mai populară, cu foarte multă căutare şi în rândul fermierilor nemţeni. Dovadă că în fiecare an s-au depus mai multe proiecte decât fondurile alocate. Banii au fost ceruţi pentru sectoarele zootehnic şi vegetal, dar şi pentru ferme mixte, dar cele mai multe solicitări au fost pentru dezvoltarea fermelor zootehnice.

Pentru a putea primi sprijinul financiar, fermierul trebuie să întocmească un “Plan de afaceri” pe o perioadă de 5 ani. După 3 ani de la acordarea sprijinului, se verifică respectarea cerinţelor minime din “Planul de afaceri” depus la solicitarea sprijinului financiar. La acea dată, fermierul trebuie să demonstreze că, faţă de situaţia iniţială, producţia agricolă destinată comercializării a crescut cu 20 la sută, iar dimensiunea fermei cu 3 UDE. Tot atunci, beneficiarul trebuie să prezinte documentele care atestă faptul că a urmat un curs de pregătire profesională, pe Măsura 111, tot cu finanţare europeană nerambursabilă. Dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite, se dispune sistarea sprijinului financiar pentru următorii doi ani, dar fără returnarea banilor deja primiţi.

Acţiunea de verificare a fermelor a fost demarată în tot judeţul de către Direcţia pentru Agricultură Neamţ. Din controalele de până acum, nu au fost depistate cazuri în care fermierilor să  li se blocheze finanţarea. Totul este în regulă, banii se vor primi până la epuizarea perioadei de 5 ani, pentru cât a fost aprobată finanţarea fermelor de semisubzistenţă.

Tina CONDREA