Ieri dimineață, prin decizia autorității județene, s-a luat decizia ca, începând cu ora 9, să aibă loc o nouă deversare la barajul Izvorul Muntelui, după ce cu o zi înainte s-au efectuat primele manevre de evacuare a apei, pe fondul acumulărilor masive de apă din cauza averselor din ultima perioadă.
Astfel, SC Hidroelectrica SA a efectuat manevre de evacuare a apei din Lacul de acumulare Izvorul Muntelui pe 25 iulie, în două etape, prima la ora 15, la un debit de 50 mc/secundă, a doua etapă la ora 21:30, la un debit de 100 mc/secundă.
Ieri dimineață, deversarea la barajul Izvorul Muntelui a fost de 136 mc/secundă, în conformitate cu Regulamentul de exploatare. De fiecare dată, cu cel puțin o oră și jumătate înainte de deversări,a fost anunțată populația riverană, pentru a nu se produce incidente.
În urma manifestării fenomenelor meteo periculoase înregistrate miercuri, 25 iulie, și pompierii militari nemţeni au continuat intervențiile, pentru evacuarea apei din gospodăriile populației în satul Stânca, comuna Pipirig – din 6 locuinţe, 5 curți și 4 beciuri, dintr-un beci din satul Soci, comuna Borca, dintr-o fântână din Târgu Neamţ, o curte din satul Almaş, comuna Gârcina, zece fântâni din satul Recea, comuna Ion Creangă şi dintr-un subsol din municipiul Piatra Neamţ, str. Alexandru Lăpuşneanu.
Totodată, pompierii au fost solicitați pentru degajarea unui copac căzut pe liniile electrice în satul Petru Vodă, comuna Poiana Teiului.
Geanina NICORESCU