O bîlbă care se vrea corectată: inventarierea  terenurilor 

Simion Stâncel, director OCPI Neamt*în Neamț, spune șeful Cadastrului, e gata

Mai întâi la Bucureşti, apoi zona Moldovei, Legea privind restituirea proprietăţilor preluate abuziv de comunişti a fost amplu discutată de cei implicaţi în aplicarea ei, în speţă specialiştii în cadastru. Proces foarte complicat, un drum foarte anevoios de parcurs până la capăt. De la doi  ani de la apariţia legii, suntem tot la faza de început: invetariere a terenurilor. Acţiune încă nefinalizată, la nivel naţional.

Ce concluzii s-au tras, în cele două runde de consultări,  ne spune Simon Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ şi coordonator pe zona Moldovei în acest domeniu: „Săptămâna trecută, la Bucureşti,  au fost convocaţi  coordonatorii de zone, din ţară. După asta, la rândul nostru, am organizat întâlniri pe fiecare zonă. Noi am avut întâlnirea, marți, la Bacău pentru judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău, Vaslui şi Iaşi. Scopul principal: pregătirea situaţilor centralizatoare cu inventarierea terenurilor prevăzută de Legea 165/2023 privind restituirea proprietăţilor. Foarte presant este faptul că nu este încă reglementat termenul de finalizare a inventarierii terenurilor. Suntem în afara termenului, data limită a expirat de vara trecută. Agenţia de Cadastru şi Publicitate Imobibiliară manifestă inters deosebit pentru a termina cât mai repede întocmirea situaţiilor comparative , între terenul existent şi necesarul de retrocedat. Situaţiile comparative se pot face numai după ce s-a finalizat înventarierea terenurilor. La nivel de ţară această acţiune nu-i terminată…Nu mă pronunţ în privinţa acestei situaţii de la nivel naţional.”

* Câteva primării codaşe…

Nu aşa se pune probleme când vine vorba de situaţia din Neamţ. Aici datele sunt clare. Chiar şi clasamentul privind stadiul inventarierii terenurilor ce urmează a fi retrocedate. Judeţul Neamţ se află în prima jumătate a clasamentului, pe locul 16. „Teoretic,la nivelul judeţului Neamţ noi am încheiat inventarierea. Mai sunt vreo 5-6 primării în care, acum, se face multiplicarea în trei exemplare a documentaţiilor şi semnarea lor. Toate documentaţiile din judeţ sunt recepţionate de OCPI Neamţ, mai sunt doar aceste mici „retuşuri” de făcut. În scurt timp vor fi şi aceste documentaţii vor fi depuse la noi”, a precizat directorul Simion Stâncel.

Tina CONDREA