Nu se cultivă soia modificate genetic! 

*Controale severe în tot judeţul

Ministerul Agriculturii a transmis în teritoriu o adresă prin care se cere lansarea unei campanii de informare a producătorilor agricoli în legătură cu faptul că soia modificată genetic este interzisă a se cultiva în spaţiul agricol intercomunitar în anul 2015. Mai multe detalii ne-a oferit Mihai Cojoc, inginer agronom la Direcţia pentru Agricultură Neamţ: „În anii agricoli anteriori,  la Ministerul Agriculturii, au ajuns mai multe sesizări privind existenţa, în anumite zone,  a unor culturi de soia impurificate cu organisme modificate genetic. La noi în judeţ nu au fost astfel de încălcări ale legii. Pentru a preîntâmpina apariţia unor astfel de situaţii, s-a impus această măsură de informare a potenţialilor cultivatori de soia convenţională.

 În anul agricol 2015, se va organiza o verificare a tuturor parcelelor cultivate cu soia, iar în situaţia depistării unor culturi de soia modificate genetic, se vor aplica strict măsurile prevăzute de legislaţia în domeniu. Concret, se va trece la distrugerea culturii respective şi la sesizarea Gărzii de Mediu pentru a aplica sancţiunile prevăzute de lege. Totodată se vor lua măsuri  de testare a tuturor suprafeţelor cultivate cu soia de către inspectorii teritoriali prin efectuarea de analize  în câmp a ţesuturilor de frunze sau prin prelevarea de probe şi trimiterea lor la  laboratoarele autorizate  pentru depistarea prezenţei organismelor modificate genetic.”

Producătorii agricoli cultivatori de soia conveţională în anul 2015, au obligaţia de a se asigura că sămânţa utilizată la înfiinţarea culturii nu provine şi nici nu este impurificată cu organisme modificate genetic, totodată ei îşi asumă întreaga răspundere pentru eventuale  nereguri depistate.

 

*Nu cultivăm soia modificat genetic, dar o importăm…

Parlamentul European a decis “naționalizarea deciziei” în privinţa cultivării organisemlor modificate genetic. Este vorba de propunerea legislativă care permite statelor membre dreptul de a restricţiona sau de a interzice deplin cultivarea de organisme modificate genetic pe teritoriul lor. Noua legislaţie privind cultivarea de organisme modificate genetic va intra în vigoare în primăvara anului 2015.

La noi s-a decis: nu cultivăm soia modificată genetic! Nu o cultivăm, dar importăm masiv şroturi realizate din soia modificat genetic. Nu numai noi, ci toate statele membre fac astfel de importuri…

Imediat după interzicerea soiei modificate genetic, după aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană, suprafeţele ocupare cu această cultură a scăzut drastic. După care fermierii s-au ocupat din nou spre cultura de soia, nemodificată genetic. Acum soia se cultivă tot mai mult  şi în judeţul nostru. Dacă în urmă cu  vreo 3-4 ani, suprafeţele cultivate cu soia nemodificată genetic erau sub mia de hectare, au ajuns acum la câteva mii. Bunăoară,  în 2012, în judeţul Neamţ, cu soia au fost cultivate peste 1500 ha, în 2013 s-a ajuns la 2300 ha.  Anul trecut, cu soia au fost cultivată o suprafaţă de peste 3600 hectare.

soia oferă multe  avantaje fermierilor care o cultivă. După recoltare, soia lasă terenul bogat în azot, deci e nevoie de mai uţin îngrăşământ chimic.  Este o bună premergătoare pentru grâu şi celelalte culturi de toamnă.  Ca atare, e normal ca fermierii să se orienteze spre culturi profitabile, cum este şi soia.

Tina CONDREA