* Sub acest motiv, Programul „Stop fumat!“ din Neamț are unele rateuri * Medicul coordonator al programului garantează renunțarea la fumat printr-o metodă care nu dă sevraj nicotinic
Peste 400 de persoane au reușit să se lase de fumat după implementarea Programului Național „Stop fumat!“ în județul Neamț. Alte câteva zeci nu au putut renunța la acest viciu, motivul principal invocat de aceștia fiind stresul de la serviciu, potrivit medicului Gabriela Popovici, coordonator de program în cadrul cabinetului de pneumologie din Roman. Programul continuă și anul acesta, medicamentele aferente fiind deja livrate de Institutul de Pneumologie „Marius Nasta“, care se ocupă de coordonare.
„Anul trecut au parcurs etapele programului, cu medicația de rigoare, 36 de fumători, din care 29 s-au lăsat de fumat. Cei 7 nemțeni care au continuat să pună țigara în gură au motivat că nu au reușit să scape de viciu din cauza stresului de la serviciu. Ar mai fi o cauză invocată, mai mult o temere a fumătorilor, respectiv frica de sevraj. Dar așa cum le-am spus și atunci când s-au prezentat de bună voie la noi, nu există riscul de sevraj pentru că renunțarea la fumat nu se face brusc. Pentru că acest program este gândit din punct de vedere fiziologic. În primele 8 zile medicația merge în paralel cu fumatul, după care țigara trebuie lăsată de tot. În primele zile o parte din receptorii nicotinei se blochează datorită pastilelor, o parte nu, din cauza țigării. Apoi, se merge pe renunțare definitivă la fumat, pentru anihilarea receptorilor specifici. Fenomenul de sevraj apare numai atunci când întrerupi brusc fumatul. Sevrajul se manifestă prin nervozitate, transpirație, senzație de foame“, ne-a declarat dr. Popovici.
Pot beneficia de Programul „Stop fumat!“ atât persoanele care dețin o asigurare medicală, cât și cei neasigurați. La înscriere, pacientul beneficiază de investigații specifice, precum spirometria și determinarea concentrației de monoxid de carbon de la nivelul aparatului respirator. Evaluarea se face la începutul programului și după 3 luni, la încheierea acestuia. Dacă la sfârșit valorile ajung la normal, atunci programul poate fi considerat un succes. Dacă medicul este mințit în privința renunțării la tutun, investigațiile dau în vileag adevărul și înseamnă că fumătorul se minte singur și nu vrea cu adevărat să renunțe la viciu.
Analiza de situație făcută în 2015 în cadrul campaniei anti-fumat cu ocazia Zilei naționale fără tutun a evidențiat o prevalență a fumatului în populația generală a României de 27%, 13% au obișnuit să fumeze însă au renunțat, iar 60% nu au fumat niciodată. În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de țigări, iar aproximativ 85% dintre pacienții cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societății Române de Pneumologie. Totodată studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din țara noastră și-ar dori să reducă numărul țigărilor sau să renunțe complet la fumat.
Față de anul anterior, se înregistrează o creștere cu 5,6% a numărului de persoane asistate, datorată creșterii cazurilor incidente (cu 7,5% a celor pentru droguri ilicite și SNPP și cu 9,4% a celor pentru alcool și tutun).
Cu privire la alegerea țigaretelor, 91% dintre români aleg țigaretele în funcție de gust, 75% în funcție de preț, 70% în funcție de marcă, 69% în funcție de conținutul în nicotină, 38% în funcție de aspectul pachetului. Conform studiului, 55% dintre români susțin creșterea taxelor pentru produsele din tutun, 61% se declară pentru interzicerea în magazine a reclamelor la țigări, iar 57% pentru interzicerea comercializării pe Internet a acestora.
Geanina NICORESCU