Nu mai sunt bani pentru investiții în ferme!

* Fondurile europene s-au epuizat în 5 zile *În sesiunea de acum s-au depus 9 proiecte nemțene *Finanțare pentru 8 ferme vegetale și o ciupercărie

Banii europeni destinați modernizării fermelor vegetale s-au consumat precum pâinea caldă! Dovadă că fondurile au fost epuizate în primele 5 zile din cea de a doua etapă de depunere a proiectelor europene din cadrul sesiunii anuale lansată în 3 mai 2017. Termenul limită de depunere a cererilor de finanțare este de 31 iulie 2017. Dar banii s-au terminat în prima decadă a lunii mai! Data de 31 iulie 2017 rămâne ca termen limită de depunere a proiectelor europene doar pentru componentele pentru care nu au fost solicitate integral fondurile disponibile, respectiv sectorul ferme de familie și sectorul zootehnic.

„Numărul mare de cereri de finanțare europeană pentru sectorul vegetal arată nevoia reală de investiții în tehnologizarea agriculturii din județul nostru. Pentru că banii europeni s-au terminat în primele 5 zile de la deschiderea sesiunii dovedește faptul că fondurile disponibile sunt insuficiente pentru a acoperi tot necesarul de tehnică agricolă, dar cu toate acestea reprezintă un ajutor considerabil pentru dezvoltarea și modernizarea agriculturii nemțene“, a precizat Viorel Ilisei, directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Neamț.

*Pe total, la implementare 19 proiecte nemțene

În sesiunea deschisă în 3 mai 2017, la AFIR s-au primit 9 proiecte prin care fermierii nemțeni solicită fonduri europene în vederea realizării de investiții privind dezvoltarea și modernizarea exploatațiilor agricole. Din acestea, 8 proiecte vizează finanțarea sectorului vegetal pentru dotarea cu utilaje și echipamente agricole performante a fermelor. Un proiect a fost depus din zona montană, fondurile europene fiind solicitate pentru înființarea unei unități de producere a ciupercilor. Adică, bani europeni pentru o ciuperci!
Anul trecut, fermierii nemțeni au depus 5 proiecte pentru accesarea fondurilor europene alocate pentru dezvoltarea și modernizarea exploatațiilor agricole, în valoare totală de 552.000 euro. Cu un an în urmă, fermierii nemțeni au depus tot 5 proiecte pe același tip de finanțare europeană, valoarea totală a solicitărilor fiind de 1.850.000 euro. În momentul de față, fermierii nemțeni au de implementata 19 proiecte europene, cu tot cu cele depuse în sesiunea de acum.
La nivel național, pentru modernizarea fermelor din sectorul vegetal, AFIR a primit on-line în sesiunea din acest an 1.163 de solicitări de finanțare în valoare totală nerambursabilă de 456,8 milioane de euro. Alocarea financiară disponibilă pentru sesiunea anuală 2017 de depunere a cererilor de finanțare a investițiilor din sectorul vegetal a fost de 79 de milioane de euro. Tot acum, solicitanții de fonduri pentru investiții în exploatații agricole din zona montană au depus online 78 de cereri de finanțare în valoare totală de 47,5 milioane de euro. Cu mențiunea că pentru zona montană au fost alocate 14 milioane de euro pentru această măsură.
AFIR a precizat că depunerea proiectelor în cadrul sesiunii anuale s-a oprit înainte de termenul limită prevăzut în anunțul de lansare pentru că valoarea publică totală a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate a depășit 200% din alocare. Excluzând valoarea publică totală a proiectelor retrase. Altfel depășirea plafonului alocării de acum ar fi fost cu mult mai mare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU