Noutăţi privind inventarierea terenurilor

*Prima vizată, zona necooperativizată!

convorbire cu Simion Stâncel, directorul Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ

Rep.: Pe timpul campaniei electorale, primarilor li s-a dat un răgaz, n-au mai fost presaţi cu inventarierea terenurilor cerută de Legea privind restituirea imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist. Deşi scadenţa bate vertiginos la uşă! Ce se face acum pentru impulsionarea acestei activităţi?

Simion Stâncel: Din această săptămână am comunicat în teritoriu programul cu recepţia şi avizarea documentaţiilor la Legea 165, cea cu restituirile, acţiune aflată acum în derulare la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ. Sunt programate câte 10 comune pe zi, treabă care trebuie finaliată până vinerea asta.

Rep.: Timp de două zile aţi fost plecat la Bucureşti. Cu ce veşti v-aţi întors?

S.S.: S-a discutat tot probleme privind Legea restituirilor. S-au conturat câteva precizări suplimentare cu privire la completare anexelor la Legea 165/2013. Deocamdată, aceste precizări le am în fază de „ciornă”, ele vor fi aprobate în comitetul interministerial, care are loc azi, la ora 16, la Bucureşti. După asta ele vor fi transmise oficial în teritoriu, la fiecare Prefectură. Noi, acum, facem întâlnirea, la Iaşi,  cu cele 6 oficii de cadastru din zona I, fiind vorba de judeţele Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău, Iaşi şi Vaslui.

Rep.: Ce noutăţi sunt prinse în „ciorna” de care vorbeaţi? Ce vizează ele?

S.S.: Sunt precizări suplimentare cu privire la completarea anexei 1, de la Normele de aplicare al Legii 165, precum şi a anexei 7, cea în care se centralizează suprafeţele restituibile. La anexa 1, pecizarea suplimentară se referă la includerea terenurilor din zonele necooperativizate- În judeţul nostru, zona montană nu a fost cooperativizată. Vor trebui incluse şi suprafeţe din zona necooperativizată în anexa 1. Asta e noutatea.

Rep.: De ce? Fiind zonă necooperativizată, terenurile de acolo sunt în proprietate particulară. De ce ar mai face ele obiectul eventualelor restituiri?

S.S.: S-a considerat de către Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor  că este util să se facă asta, pentru a se putea elibera, în continuare, titluri de proprietate pe articolul 27  din Legea fondului funciar, cea cu numărul 18 din anul 1991.

Rep.: Concret, la ce se referă articolul 27?

S.S.: Acel articol permite emiterea titlurilor de proprietate pentru zona montană. Un fel de recunoştere a proprietăţilor deja deţinute. Acest articol vine în sprijinul celor care nu au acte autentice, legale, complete, ca să poată primi titlu de proprietate în virtutea noilor legi funciare. Este o legalizare a proprietăţilor deja deţinute. Este o treabă foarte bună. Aceste precizări se afectează şi anexa 7, cea cu situaţia centralizatoare. Vor fi incluse şi aceste terenuri la suprafeţele necesare procesului de finalizare a procesului de restituire a proprietăţilor preluate abuziv în perioada regimului comunist.

Rep.: Cumva se mizează pe un surplus de teren existent în zona necooperativizată. Să fie acolo terenuri ale nimănui? Numai bune acum de restituit?

S.S.: Aceste terenuri sunt, oricum, inventariate!  Asta în cazul în care există terenuri care sunt administrate de diverse instituţii ale statului, în zonele necooperativizate. Pădurile se inventariază, la fel şi izlazurile comunale. Deci, ele făceau obiectul inventarierii terenurilor.

Rep.: Ce urmează a se mai face după instruirea zonală de la Iaşi?

S.S.: În judeţ nu vom mai face astfel de instruiri. Deja am transmis în teritoriu toate persoanele autorizate, cele care răspund din punct de vedere tehhnic, prestaorii de servicii cadastrale în comisiile locale de inventariere. Le-am  comunicat acest document, aflat acum în „ciornă”, care urmează să vină oficial după ce  va aproba astăzi, de la comisia interministerială. Ca să poată intocmi anexele în lunima noilor precizări. Ca să nu fie nevoiţi să refacă documentaţiile. Acolo unde s-ar impune asta.

Rep.:Termenul de 24 iunie pentru finalizarea inventarierii terenurilor rămâne „bătut în cuie” ? E posibil să se mai dea vreo amânare?

S.S.: Nu cred! Rămâne valabil termenul prorogat cu 6 luni, asta se întâmpla  în 24  decembrie 2013. Nu se va mai modica!

Rep.: Judeţul Neamţ se va încadra în acest ultim termen?

S.S.: Părerea mea este că ne încadrăm în termenul respectiv. Stăm destul de bine la nivelul judeţului. Avem un mare avantaj, asta pentru că am declanşat acţiunea de invetariere din timp, să ne rămână vreme şi pentru remedierea eventualelor neconcordanţe. După data de 24 iunie, ar trebui să mai „curgă” un termen de 20 de zile în care Oficiul de cadastru să finalizaze verificarea şi avizarea documentaţiilor.

Rep.: Din câte ştiu, la noi se stătea foarte bine în această privinţă. La asta ajută mult şi faptul că, în judeţul Neamţ, aplicarea legilor funciare s-a făcut, s-a mers mai întâi din teren, apoi spre munca de birou. Nu invers! Cum s-a procedat în alte judeţe.

Rep.: Stăm foarte bine la nivel de judeţ cu aplicarea legilor funciare. Sperăm să încheiem cu succes această acţiune. Aşteptăm cu nerăbdare să scăpăm de ea…

Tina CONDREA