Nou pe piața legumelor: conopida mov

*Diferă culoarea, gustul este același

*Conținut mai ridicat de antioxidanți

*La orizont: conopida portocalie și conopida verde

Conopida mov este nou apărută în piețele din toată lumea. Asemenea carfofului mov, conopida mov are toate șansele să devină o legumă cu mare căutare datorită conținutului ridicat de antocianine, antioxidanți recunoscuți pentru efectul lor puternic în prevenirea cancerului.

Se pare că nu doar conopida violet ”amenință” să invadeze sectorul legume, ci și conopida portocalie, cu un conținut ridicat de beta-caroten, dar și conopida verde care are un ”supliment” de clorofilă. Beta-carotenul din soiul portocaliu se metabolizează cu ușurință în vitamina A, în timp ce organismul celor care consumă conopida verde va beneficia de pe urma clorofilei, un puternic antioxidant și bun ”curățător” al sistemului digestiv.

Deocamdată, în România, noile soiuri de conopidă colorată nu sunt disponibile în piețe sau în magazine. Totuși, după succesul cartofului mov, nu este exclus ca legumicultorii să ia în considerare anul viitor și cultivarea conopidei violet.

*Conopidă mov doar la exterior, intereiorul e tot alb

Conopida mov-violet (Purple cauliflower) este o varietate de conopidă obtinuță de către cercetatori prin ameliorare, gustul fiind similar cu cel al conopidei obișnuite, doar culoarea este deosebită și care decorează mâncărurile chiar și după gătirea la temperaturi ridicate. Culoarea deosebită a acestei specii este dată de antociani (pigmenți naturali), vizibili doar la exterior, interiorul căpățânii rămânând tot alb.

 Pentru cultura de primăvară, semanatul se face în spații protejate, începând cu jumătatea lunii ianuarie și continuă până la jumătatea lunii februarie.
Pentru cultura de toamnă, semănatul conopidei mov începe în luna mai.

Solul trebuie să fie bine drenat si cu un nivel ridicat de humus, adică fertilitate mare. Cultura de conopidă violet este o plantă care preferă lumina.

În câmp, semințele de conopidă mov se pot semăna în momentul în care solul a atins valori de 18-22 grade Celsius, adică prin lunile mai-iunie.

Apa este un factor important pentru dezvoltarea acestei specii, conopida violet nesuportând seceta. 

Recoltarea se face când întreaga căpățână a ajuns la dimensiunile dorite, dar mugurii trebuie să fie încă închiși. Dacă nu este culeasă la momentul potrivit, mugurii se deschid, conopida își pierde din valorile nutriționale, iar capatana se deteriorează. Depozitarea se face în spații uscate și răcoroase.

 Tina CONDREA-ZĂPODEANU