NOU, ÎN NEAMȚ: Salcie energetică!

Tina-Salcie energeticã 1În judeţul Neamţ avem înfiinaţată o plantaţie de salcie ecologică de 10 hectare, realizată în sistem de agricultură ecologică. Afacerea este la început de drum, în primul an de înfiinţare a plantaţiei.

Salcia energetică este o sursă alternativă de energie asemănătoare combustibililor fosili de genul cărbuni, păcură, petrol. Marea diferenţă între salcie şi cărbuni sunt emisiile poluante eliberate in atmosfera. Arderea salciei în formă brută sau peletizată are emisii apropiate de zero. Un calcul simplu demonstrează că o plantaţie de 20.000 ha poate să asigure sursa de energie necesară încălzirii a 145.000 apartamente.

*Ritm de creştere accelerat: vara-3 cm/zi!

De ce neapărat salcia energetică? Pentru că are un ritm de creștere foarte accelerat, în timpul verii poate crește și 3 cm/zi, are o putere energetică foarte mare , 4900 kcal/kg,  şi mai ales are costuri de producţie foarte mici. Plantarea unui hectar de teren cu un astfel de copac, ar costa aproximativ 1700-2000 de euro. Această investiţie se face o singură dată, durata de exploatare fiind de 25-30 de ani.  Producţia medie la hectar este de 30-40 tone, putând ajunge până la 60 de tone în condiţii de irigare intensivă.

Salcia energetică are şi alte avantaje, în afara celor energetice. Plantaţiile de salcie valorifică foarte foarte bine terenurile improprii altor culturi, cum ar fi, de exemplu, luncile inundabile. Având capacitate mare de evapotranspiraţie, plantaţiile de salcie se utilizează cu succes la decantarea apei menajere , fiind amplasate în jurul staţiilor de epurare.

*Salcia…subvenţionată

Înfiinţarea plantaţiei de salcie energetică nu reprezintă o investiţie tocmai ieftină, însă recuperarea investiţiei începe deja din anul al doilea de la plantare. Este important de menţionat că, în ţările Uniunii Europene, diferitele soiuri de salcie energetică sunt culturi subvenţionate. Subvenţiile pot fi de diferite feluri, cum ar fi de exemplu acoperirarea a 50% din cheltuielile de înfiinţare ale plantaţiilor, subvenţii anuale, subvenţii mixte.

În afara de scopurilor energetice, salcia se mai utilizează cu succes ca materie primă pentru celuloză, în industria farmaceutică pentru aspirină, ca materie primă pentru alcool metilic, în industria hârtiei,  în industria de mobilă şi lemne de construcţii.

Tina CONDREA