Nou în pomicultură: Nuci de săpun

tina-nuci de săpun 1*Detergentul bio este foarte eficient

Nucile de săpun sunt soluția bio cea mai eficientă, dar și cea mai ieftină pentru spălarea hainelor și nu numai. Deocamdată această specie de nuc nu a fost aclimatizată și la noi, detergentul natural fiind importat din Asia, la un preț rezonabil. După ce sunt folosite la spălat, nucile reprezintă un îngrășământ natural foarte fertil.

La nucile de săpun, niște fructe bogate în saponină provenite de la arborii Sapindus Mukorossi, li se scot sâmburii și sunt uscați la soare. Aceasta este singura intervenție umană la acest produs. Nucile de săpun nu conțin chimicale, sunt foarte blânde în procesul de curățare și pot fi folosite și de către persoanele care suferă de alergii, au pielea sensibilă, așa cum sunt copiii, sau de cele care suferă de dermatită atopică.

Nucile de săpun pot fi folosite în forma lor naturală sau se pot fierbe și rezultă o soluție universală de curățare.  Cu 1 kg de nuci de săpun pot fi spălate rufele unei familii de 4 persoane timp de 1 an de zile la 3 spălări pe săptămână cu mașina automată de 5kg.

*Detergent și apoi fertilizant

Cea mai simplă și mai la îndemână modalitate de folosire a nucilor este punerea lor într-un săculeț de bumbac care se strânge bine și pe care se pune cu hainele în cuva mașinii de spălat. Numărul nucilor folosite la o singură spălare trebuie adaptat în funcție de duritatea apei. După utilizare, nucile de săpun nu mai conțin saponină, așa că pot fi puse pentru compost ca să fertilizeze solul plantelor de apartament sau din grădină.

Nucile de săpun sunt folosite de sute de ani în zone din India, Nepal și China. Familia de arbori a căror fructe sunt nucile de săpun se numește Sapindus  Mukorossi, fiind pomii ale căror „nuci“ sunt cele mai bogate în saponină. Foarte rezistenți și productivi, arbori produc fructe până la 90 de ani de la plantare. Înfloresc în primăvară sau la începutul verii, iar fructele se culeg toamna. Nucile au inițial o culoare galbenă, iar atunci când se coc să devin maronii.

Deocamdată, în România nu există producători de nuci de săpun, dar ideea undei astfel de afaceri nu ar fi de neglijat. Singura dificultate ar fi aceea a aclimatizării soiului asiatic la condițiile noastre meteo. Faptul că arborii încep să intre pe rod abia din al nouălea an ar putea fi o problemă pentru fermieri.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU