Nou în galantare: „produs montan“

*Rețete nemțene specifice din carne, păstrăv și lapte
Fermierii din GAL „Ceahlău“, care include cele mai multe localități montane, pregătesc rețete specifice zonei pentru preparate din carne, păstrăv și lapte, pentru că noua legislație le permite să solicite dreptul de utilizare a denumirii „produs montan“ pe eticheta mărfurilor agroalimentare obținute. Ei vor depune o cerere la Direcția Agricolă Județeană Neamț, însoțită de caietul de sarcini completat și deschid registrul special de autocontrol. Reprezentanții Direcției Agricole verifică dacă unitatea de producție ori locul de producție se află în zona montană. În caz contrar, cererea este respinsă. Încă nu sunt solicitări în acest sens, fiind vorba de o reglementare nouă. Mențiunea „produs montan“ are menirea de a stimula dezvoltarea munților, grație protejării produselor agroalimentare și pentru a aduce plus de valoare în această zonă. Trebuie evită orice înșelătorie asupra consumatorului, prin folosirea abuzivă a mențiunii „produs montan“.

*Control la locul de producție

Dacă documentația corespunde, Direcția Agricolă Județeană Neamț verifică la fața locului informațiile prevăzute în caietul de sarcini și din registrul special de autocontrol, ținut de solicitant. Registrul se actualizează ori de câte ori este necesar, pentru a demonstra respectarea mențiunii de calitate facultativă „produs montan“. Acesta conține acte care atestă proveniența hranei animalelor, originea animalelor sau plantelor în cazul produselor neprocesate sau procesate, proveniența materiilor prime pentru obținerea produselor montane.

Dacă în urma verificărilor la fața locului se constată că documentația corespunde, Direcția Agricolă Județeană Neamț trimite Ministerului Agriculturii, în termen de 5 zile lucrătoare, un exemplar al notei de constatare, însoțit de o copie a caietului de sarcini. Ministerul Agriculturii emite decizia de acordare a dreptului de utilizare a mențiunii „produs montan“, în termen de 5 zile lucrătoare de la primirea documentației și înregistrează produsul ori produsele în Registrul Național al Produselor Montane.

Decizia de acordare a dreptului de utilizare a mențiunii „produs montan“ este dată solicitantului în original de Ministerul Agriculturii, iar o copie ajunge la Direcția pentru Agricolă Județeană Neamț.

*Mențiunea „produs montan“

Mențiunea „produs montan“ este facultativă, fiind utilizată doar pentru a descrie produse destinate consumului la care materiile prime, dar și furajele pentru animalele din fermă provin din zone montane. Mențiunea „produs montan“ poate fi aplicată doar produselor obținute din animale crescute cel puțin în ultimele două treimi ale vieții lor în zone montane. Prin derogare, mențiunea „produs montan“ poate fi aplicată produselor obținute din animale transhumante, crescute cel puțin o pătrime din viață în transhumanță și care au păscut pe pășuni din zone montane.

Mențiunea „produs montan“ poate fi aplicată produselor apicole, dacă albinele au colectat nectarul și polenul doar în zone montane. Prin derogare, nu este obligatoriu ca zahărul utilizat la hrănirea albinelor să provină din zone montane.

Mențiunea „produs montan“ poate fi aplicată produselor de origine vegetală doar dacă plantele sunt cultivate în zone montane.

Ingredientele utilizate la produsele montane pot proveni din afara zonelor montane, cu condiția ca ele să nu reprezinte mai mult de 50% din greutatea totală a ingredientelor.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU