Nou în agricultură: flambarea buruienilor

*Datorită efectului termic, cultura răsare mai repede

Flambarea buruienilor, adică arderea lor, este una dintre tehnicile foarte răspândite în fermele ecologice din vestul Europei. Practic, flambarea constă în arderea covorului de buruieni de la suprafață cu un arzător clasic cuplat la o butelie, precum cele folosite la pârlirea porcilor. Aceasta este o metodă mai puțin profesionistă, fiindcă nu se folosește un arzător special, precum cele utilizate în Occident. Acestea sunt arzătoare mult mai eficiente, sub formă de umbrelă îndreptată în jos, care consumă mai puțin.

*La noi se aplică experimental

La noi, metoda se aplică experimental. S-a început cu flambarea morcovilor, pârjolind buruienile care amenință cultura din faza de sămânță pusă în pământ. Pirul și volbura nu mai sufocă morcovii, care și răsar mai repede mulțumită „tratamentului“ termic. Metoda are avantajul că distruge buruienile care pot împiedica dezvoltarea morcovilor – pirul și volbura – fără a afecta sămânța în pământ, cum se întâmpla la folosirea metodelor tradiționale de săpare sau plivire.

După ce sămânța de morcov este semănată, nu se poate săpa, pentru că s-ar distruge cultura. Fiindcă morcovul are perioada de germinație foarte lungă, trebuie distruse buruienile care răsar mai repede. Se ard cu flacără și, datorită efectului termic, morcovul răsare mai repede decât atunci când nu trece prin procesul de flambare.

Rentabilitatea arderii buruienilor diferă de la fermă la fermă. Dacă soluțiile tradiționale pot afecta cultura în stadiul ei incipient, pentru fermele bio este o soluție probabil mai puțin costisitoare decât folosirea erbicidelor autorizate. Flambarea poate aduce un plus de producție care să contrabalanseze costurile legate de gaz. Există varianta costisitoare, folosirea arzătoarelor specializate, benefică privind costurile pe termen lung.

Perioada recomandată pentru flambarea morcovilor este înainte de înflorirea acestora. Curățarea covorului de buruieni face mai ușoară ulterior aplicarea metodelor tradiționale (săparea, plivirea) de extirpare a buruienilor între rândurile de morcovi, iar post-înflorire există riscul arderii accidentale a frunzelor de morcovi. După flambare, morcovii au răsărit mai ușor, cresc mai repede, fără concurența buruienilor.

Este o combatere ecologică bio, fără chimicale, a buruienilor în cultura morcovilor. Cel mai bine este să combați buruienile în faza de două frunzulițe. Are efect mult mai pronunțat efectuată pe căldură.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU