Noi reguli pentru agricultura ecologică

Tina-Agricultura ecologică* Se instituie control și supracontrol la producătorii bio, în vederea creșterea încrederii consumatorilor în aceste produse *În Neamț avem 50 de operatori ecologici

Au fost modificate normele de verificare și control în sectorul produselor agroalimentare ecologice. Acum, Ministerul Agriculturii poate desemna laboratoare de referință pentru analiza probelor de sol, plante și din produsele agroalimentare ecologice ale operatorilor înscriși în sistemul de agricultură ecologică, în situațiile în care există sesizări ori notificări cu privire la încălcarea legislației în domeniu. Un supracontrol, pe bază de reclamații, cum ar veni. Situație ce implică atribuții noi pentru Compartimentul de inspecții tehnice din cadrul Ministerului Agriculturii, care are un corespondent local la Direcția pentru Agricultură Neamț. Este vorba de efectuarea controlului la operatorii înscriși în sistemul de agricultură ecologică pe baza de sesizărilor ori a notificărilor sau a sesizărilor din oficiu. Compartimentul va preleva probe din plante, sol și din produsele agroalimentare ecologice, care vor fi supuse analizelor de specialitate.

Miza supracontrolului: îmbunătățirea sistemului de agricultură ecologică prin creșterea gradului de încredere al consumatorilor în produsele ecologice.

*Agricultura ecologică nemțeană, mult diversificată

Paleta activităților agricultorilor ecologiști nemțeni este diversă, vizând sectoarele agricole din vegetal, zootehnic, ferme mixte, apicultură. În regim bio intră mai toate culturile tradiționale. Detalii ne-a oferit Niculina Sorlescu, inginerul care se ocupă de „ecologiști“ la Direcția pentru Agricultură Neamț. La ultimul „inventar“ a rezultat că avem 50 de operatori ecologici nemțeni: 48 producători agricoli, 2 procesatori, 3 comercianți, un exportator și un operator profilat pe flora spontană. Sistemul agriculturii ecologice a pătruns masiv și în zootehnie. La ora actuală, în sistem bio, figurează 400 bovine, 170 ovine și caprine și 44 de porci. În apicultura ecologistă sunt înregistrați 8 operatori care dețin un total de 1.250 familii de albine.

Pentru ca animalele să fie menținute în „dieta“ ecologică, și pășunea trebuie să fie întreținută și exploatată tot în acest regim. La nivelul județului Neamț avem 500 hectare de pășune trecute la sistemul agriculturii ecologice, altele fiind în pregătire.

Cătina ecologică prinde și ea rădăcini în pământ nemțean, pentru că se tot extind suprafețele plantate cu acești arbuști miraculoși pentru sănătatea omului. În momentul de față deja sunt înființate 7,5 hectare de cătină ecologică în comunele Păstrăveni, Petricani și Dochia. Plantații de cătină ecologică ce vor intra pe rod: 3 ha la Răucești și câte 20 hectare în comunele Dobreni și Mărgineni.

Până să plantezi cătina ecologică, terenul trebuie ecologizat. Ne referim la perioada conversie, care, în cazul arbuștilor fructiferi, durează 3 ani. Timp în care fermierul investește în terenul respectiv, dar nu obții nici un venit în perioada de conversie.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU