Noi reglemetări privind produsele alimentare obţinute după reţete consacrate româneşti

Traian Vararu 2,Directia agricola

*În Neamţ, certificate 58 de produse tradiţionale

*Din septembrie 2014, reevaluarea tuturor atestatelor!

Luna trecută, Ministerul Agriculturii a emis ordinul care reglementează condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească operatorii din sectorul alimentar care desfăşoară activităţi în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti. Înregistrarea produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti este voluntară. În acest ordin sunt  clar definiţi termenii de reţetă consacrată, compoziţia produsului, documentaţia tehnică, cod produs alimentar, atestat produs alimentar obţinut conform unei reţete consacrate româneşti,  Registrul Naţional al Reţetelor Consacrat (RNRC),  logo-ul reţetă consacrată, neconformitate .

* În Neamţ, 58 produse alimentare obţiute după reţete tradiţionale

Concret, ce se va întâmpla cu produsele alimentare obţinute după reţete consacrate româneşti ca urmare a noilor regemetări, ne spune Traian Vararu, director la Direcţia pentru Agricultură Neamţ: „Anul trecut, în iunie a apărut ordonanţa care reglementează acest domeniu, iar pe 12 decembrie 2013  au fost publcate normele metodologice de aplicare a noilor prevederi din domeniu produselor alimentare obţinue după reţete tradiţionale. Timp de 9 luni de la această dată, rămân valabile toate astestatele privind produsele alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti. După asta se va face reevalarea tuturor atestatelor, adică din luna septembrie 2014. În momentul de faţă, în judeţul Neamţ, avem atestate 58 de produse alimentare tradiţionale. Ca structură, pentru produsele din carne sunt 35 de atestate, lapte-11, panificaţie-3 şi pentru conserve de fructe – 9.  La nivel de judeţ, numărul  operatorilor din sectorul alimentar care obţin produse după reţete consacrate româneşti a ajuns  la 10 , din care la produsele din  carne sunt 2 procesatori, lapte-5, panificaţie -1, conserve fructe -2. Din septembrie toţi operatorii  vor trebui să vină la verificare şi evalurare, după care vor primi atestatele.”

Este de presupus ca numărul atestatelor să scadă, în categoria poduselor alimentare obţinute după reţete consacrate româneşti  să nu intre şi cele obţinute în sistem industrial. Verificarea se va face începând cu materiile prime utilizate, reţetele folosite, modul de preparare.

*Lista reţelor, actualizată la 6 luni

Direcţia Generală Industrie Alimentară, din cadrul Miniterului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, întocmeşte lista reţetelor consacrate româneşti, pe baza propunerilor organizaţiilor profesionale din domeniu, pentru fiecare categorie de produs, pe care o publică pe site-ul MADR, însoţită de documentaţia tehnică. Lista reţetelor consacrate româneşti se actualizează periodic, la interval de 6 luni, pe baza propunerilor operatorilor din sectorul alimentar, însoţite de documentaţiile tehnice, care se aprobă de Direcţia Generală Industrie Alimentară. Se înfiinţează Comisia tehnică de validare a produselor tip reţetă consacrată, alcătuită din 2 reprezentanţi ai structurilor de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, un reprezentant al Ministerului Sănătăţii, un reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi 3 reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale reprezentative pe ramura industriei alimentare.

Operatorul din sectorul alimentar care doreşte să se înscrie în R.N.R.C. trebuie să depună la Direcţia pentru Agricultură Neamţ dosarul cu dcumetele pentru produsele româneşti obţinute după o reţetă consacrată.

Direcţia pentru Agricultură Neamţ va înainta Direcţiei Generale Industrie Alimentară, documentele şi procesul verbal de constatare, însoţit de raportul de încercare al probei analizate în original şi “Propunerea de atestare pentru înscrierea în R.N.R.C.”.

 

*Produsele, marcate logo-ul reţetă

Produsele alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti se marcheză cu logo-ul reţetă consacrată. Logo-ul reţetă consacrată este proprietatea exclusivă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care  asigură gestiunea logo-ului reţetă consacrată. Drepturile cu privire la logo-ul reţetă consacrată nu pot fi transmise decât de către titularul logo-ului. Logo-ul reţetă consacrată nu poate face obiectul unei cesiuni sau al unui gaj ori al unei alte garanţii reale şi nici al unei executări silite. Folosirea logo-ului reţetă consacrată fără respectarea condiţiilor prevăzute în prezentul ordin se pedepseşte conform prevederilor legale în vigoare.

 

*Controale pe toată linia de fabricaţie

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale prin structurile teritoriale de inspecţie are atribuţii de control şi supraveghere a operatorilor din sectorul alimentar, pentru verificarea respectării condiţiilor şi criteriilor care au stat la baza acordării atestatului produsului alimentar obţinut conform reţetei consacrate româneşti.

Operatorii din sectorul alimentar care produc si comercializeaza produse alimentare atestate ca produse consacrate, sunt obligaţi să permită accesul, în secţia de fabricare a produselor alimentare conform reţetelor consacrate, a organelor de inspecţie şi control ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi a personalului împuternicit de către Ministerul Sănătăţii şi să pună la dispoziţia acestora informaţiile şi documentele solicitate aferente produselor alimentare reţetă consacrată.

 

*Sancţiuni: avertisment ori anularea atestatului

Constatarea unei abateri minore faţă de prevederile prezentului ordin se sancţionează cu “avertisment”. Abaterile de la condiţiile şi criteriile prevăzute pentru atestarea produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti atrag anularea atestatului produs alimentar obţinut conform unei reţete consacrate româneşti, radierea din R.N.R.C. şi a dreptului de utilizare a logo-ului reţetă consacrată de către personalul Direcţiei Generale Industrie Alimentară, în urma notificării trimise de către direcţiile pentru agricultură judeţene, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor sau a Ministerului Sănătăţii.

La locul de comercializare a produselor alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti trebuie respectate condiţiile de comercializare conform legislaţiei în vigoare şi pot fi afişate fotocopii ale atestatelor de înregistrare în R.N.R.C..

Produsele alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti se etichetează. Eticheta se completează cu logo-ul reţetă consacrată şi codul produsului. Controlul privind aditivii alimentari pentru produsele alimentare obţinute conform reţetelor consacrate româneşti se realizează în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.

Tina CONDREA