Noi finanțări europene

*Sesiune de proiecte până pe 15 mai 2017 *Bani europeni se dau pentru micii fermieri, investiții în exploatații agricole și lanțuri de aprovizionare agricolă și pomicolă

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a deschis o nouă sesiune de depunere a proiectelor cu finanțare europeană nerambursabilă prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Până pe 28 februarie 2017 solicitanții pot depune proiecte pentru investiții în exploatații agricole din sectorul vegetal și din cel zootehnic, dar și pentru investiții în cooperarea orizontală și verticală între actorii din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol. Până pe 15 mai 2017 se primesc cereri de finanțare în cadrul schemei pentru micii fermieri, submăsura fiind lansată pentru prima oară în această perioadă de alocare financiară europeană.

*Proiectele se depun numai online

Alocarea disponibilă pentru toate submăsurile lansate acum este de peste 266 milioane de euro. Sumă din care 150 milioane euro sunt pentru investiții în exploatațiile agricole, împărțiți în mod egal între sectoarele vegetal și zootehnic. Pentru micii fermieri alocarea este de 112,33 milioane de euro, iar pentru investițiile din cadrul lanțului de aprovizionare din sectoarele agricol și pomicol suma totală alocată este de 4 milioane euro, câte 2 milioane euro în agricol și pomicol.

Proiectele se depun online pe pagina oficială www.afir.info, pentru toate cele 4 submăsuri. Pentru întocmirea documentației necesare obținerii finanțării, solicitanții pot consulta Ghidul solicitantului publicat pe site-ul AFIR, la secțiunea „Investiții PNDR“.

*Beneficiarii fondurilor europene

Pentru investiții în exploatații agricole, beneficiarii eligibili sunt persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale sau familiale, societățile comerciale ori agricole, cooperativele agricole și grupurile de producători, dar și institutele de cercetare.

Intensitatea sprijinului public nerambursabil este de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, care se poate majora până la 90% în funcție de dimensiunea fermei și de tipul de beneficiar.

Investiții eligibile pot fi: construirea, extinderea, modernizarea și dotarea construcțiilor din cadrul fermei, amenajarea și dotarea spațiilor de desfacere și comercializare, precum și alte cheltuieli de marketing, în cadrul unui lanț alimentar integrat.

Valoarea sprijinului poate atinge 2 milioane de euro pe proiect în cazul lanțurilor alimentare integrate.

*Marketing agricol și pomicol

Pentru investițiile din lanțul de aprovizionare în sectoarele agricol și pomicol, valoarea sprijinului este de maxim 100.000 euro, integral nerambursabil. Beneficiarii sunt reprezentați de parteneriatele constituite în baza unui acord de cooperare din cel puțin un partener din categoriile: fermieri, microîntreprinderi și întreprinderi mici, organizații neguvernamentale, consilii locale, unități școlare – inclusiv universitățile de profil, unitățile sanitare, de agrement și de alimentație publică și cel puțin un fermier sau un grup de producători sau o cooperativă care își desfășoară activitatea în sectorul agricol ori pomicol. Eligibile sunt cheltuielile privind elaborarea studiilor și planurilor de marketing, analize de piață, conceptul de marketing, costurile de funcționare a cooperării, inclusiv costuri de promovare prin pagina web, broșuri, pliante, bannere, promovare plătită prin social media și alte rețele de publicitate, radio si televiziune.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU