Nemțeni la protestul crescătorilor de animale din Capitală

Tina-Protest *La București au fost prezenți și 50 de fermieri nemțeni *Aceștia susțin că au ajuns la capătul răbdărilor *Mai întâi au vândut animale, acum vând și fermele…

La protestul crescătorilor de animale care a avut loc ieri în fața Parlamentului au participat și 50 de fermieri nemțeni. Nemulțumirile fermierilor sunt mai multe, fiind generate de întârzierea plății subvențiilor din pricina blocajelor modulului cu care lucrează APIA, legea nedreaptă a vânătorii, vânzarea terenurilor agricole către străini, subvențiile pe pășuni, povara impozitelor. Fermierii prezenți la protest și-au arătat nemulțumirea și față de nivelul scăzut al subvențiilor din România, în comparație cu alte țări europene.

Despre nemulțumirile fermierilor nemțeni și speranțele lor ne-a vorbit Cezar Sava, președintele Asociației Crescătorilor de Taurine «Petrodava» Neamț, în chiar timpul protestului, aflat din mijlocul mulțimii revoltate: „Prea multe nu pot să vă spun acu, protestul e în toi. Se pare că se va reveni asupra modului de acordare a subvențiilor pentru pășune. Asta li s-a promis cu o zi înainte liderilor crescătorilor de animale. Au căzut de acord asupra acestui aspect, că altfel nu se mai poate. Vrem să ne dea banii de subvenții mai devreme, să rezolve problema cu softul. Nemulțumirile noastre sunt mai multe. Legislația actuală lasă mult de dorit, este incoerentă, e un haos total. Se dau legi, dar nu și normele de aplicare. Micii fermieri sunt pe cale de dispariție. Mai întâi au vândut animalele, acum au început să vândă și fermele cu tot cu animale și teren. Le-a ajuns cuțitul la os. Nu au bani de furaje, n-au bani pentru începerea lucrărilor agricole din această primăvară. Așa nu se mai poate! Sau poate asta se dorește, să ne ducă la săpă de lemn, să ne bage pe toți în faliment. Dacă reușim să-i convingem să ne dea subvențiile pe suprafață și pentru animale, tot am câștigat ceva. Situația cererilor pentru subvențiile pentru pășune e în aer. Nimeni nu mai știe cum trebuie procedat. Primăriile au reziliat vechile contracte, iar acum nu mai știu cu cine să încheie contracte pentru pășune. Au venit la noi, la Asociație, ca să ceară lămuriri. Vom vedea ce se hotărâri se vor lua până la urmă“.

*Fermierii și-au strigat nemulțumirile sub ochii politicienilor

Crescătorii de animale au venit la protest cu tălănci, fluiere și chiar vuvuzele. Pe pancartele lor se putea citi mesaje precum: „Vrem bani pe munca noastră“, „Jos mafia din agricultură“, „Deputați și senatori nu uitați de agricultori!“, „Vrem legea cooperativei!“, „Încurajați producătorii români“.

Organizatorul protestului, Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, a declarat că principalele revendicări ale manifestației vizează suspendarea dreptului de vânzare a terenurilor către străini, revizuirea Legii pajiștilor, promovarea de urgență a legii privind etichetarea laptelui și a produselor lactate. S-a cerut ca asociațiile crescătorilor de animale și cooperativelor să beneficieze de subvențiile pe suprafață, precum și dublarea ajutorului financiar de 11 milioane de euro oferit de Comisia Europeană.

Fermierii și-au strigat cu mânie nemulțumirile în fața Palatului Parlamentului, chiar sub ochii politicienilor. S-au plâns că nu se dau subvențiile la timp, fiind nevoiți să plătească penalități la Fisc pentru că n-au avut bani să-și achite impozitele! S-au plâns că nu mai au abatoare, că vor să le desființeze asociațiile crescătorilor de animale. Vin francezii și belgienii și cumpără vițeii la prețuri de nimic!

Tina CONDREA-ZĂPODEANU