Neamţul stă bine la… / Retrocedarea proprietăţilor preluate abuziv de comunişti

Tina-Neamtul..Masuratori topo 1

*Inventarierea terenurilor în Neamţ, în procent de peste 71 %  *Media pe ţară este de peste 68 %

Restituirea proprietăţilor preluate abuziv în perioda regimului comunist pune la grea încercare primarii din rural. Unii nici n-apucase să termine cu aplicarea legilor funciare, că s-au trezit cu  alta pe cap. Practic, toţi primarii s-au văzut  puşi în situaţia de a lua la „puricat” toate documentaţiile de până acum privind retrocedarea terenurilor către foştii proprietari. Este „vânzoleala” din acte! Pentru că avem şi una în teren. Din vara trecută toate parcele şi tarlalele au fost remăsurate, reverificate.  După care se punea „cap la cap” situaţia din teren cu cea rezultată din actele de proprietate. Uneori nu se mai potriveau măsurătorile făcute imediat după 1991 cu cele de acum. Asta pentru că şi tehnica e alta! S-a început şi cu pasul ori compasul, iar acum se vine cu  GPS-ul…

Iniţial, invetarierea terenurilor trebuia treminată până la finele anului 2013, după care s-a mai dat o amânare de 6 luni. Adică luna viitoare! Zorul la invetarierea terenurilor e în toi, întrucât scadenţa bate la uşă. Neamţul stă bine la acest capitol! Media pe ţară la invetarierea terenurilor este de peste 68 la sută. În Neamţ s-a ajuns la peste 71 la sută. Stăm bine dacă ne raportăm la media pe ţară. Stăm cu mult mai bine dacă ne uităm prin „curţile” vecinilor din  Moldova. Şi nu numai! La Iaşi, procentul de inventariere a terenrilor este de doar 10 la sută, Botoşani -11,1 %, Vaslui -24,39 %, Bacău-51,63 %,  Suceava -53 %. Adevărul că nu numai în unele judeţe ale Moldovei avem proiecte foarte mici, ci şi în alte câteva judeţe din ţară. Bunăroară la Braşov procentrul de inventariere a terenuilor este de doar 11 %, Argeş-20 şi Buzău cu 23 la sută. Ca săne refeim la cele cu procentele cele mai mici.

*Puncte valorice în loc de pământ!

Terenurile preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist se restituie în natură, iar  când nu se mai poate da pământul, se face compensarea prin puncte. Puncte în loc de pământ! Un punct este egal cu un leu. Punctele acordate prin decizia de compensare pot fi valorifcate prin achizţionarea  de imobile din Fondul naţional, prin licitaţie publică naţională, începând cu data de 1 ianuarie 2016. Adică, peste vreo doi ani şi jumătate… În termen de 3 ani de la data emiterii deciziei de compensare, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2017, deţinătorul poate opta pentru valorificarea punctelor şi în numerar. Asta în cazul când vrea doar bani, fără să mai participe la vreo licitaţie publică naţională.

Plata sumelor de bani reprezentând despăgubiri în dosarele  aprobate înainte de de intrarea în vigoare a Legii 165/2013, precum şi a sumelor stabilite prin hotărâri judecătoreşti, rămase definitive şi irevocabile, se face în termen de 5 ani, în tranşe, începând cu 1 ianuarie 2014.

Tina CONDREA