Neamțul rural

BORCA: Minunea cu asfaltul

În comuna fără drumuri comunale asfaltate, lucrurile au început să se mişte. Se asfaltează, în sfârșit, drumuri, se reabilitează instituţii publice, se fac achiziţii de utilaje. Cu bani româneşti, dar şi cu bani europeni.

Dar, încă n-a apărut soarele pe toate uliţele comunei. „Umbrele” trecutului nu s-au estompat complet. Primăria e încă prinsă în procesul intentat de Curtea de Conturi, pentru că a reabilitat un drum. Problema torenţilor montani e tot nerezolvată. Deşi ei sunt cei care dau frisoane localnicilor şi edililor. De cum vine o ploaie mai mare, apa mătură tot ce îi iese în cale, inundă gospodării, rupe drumuri şi poduri.

Dar, în sfârșit, se asfaltează: este vorba de 1,8 km la Borca, la Soci un alt drum de 1,1 km şi o porţiune  de 900 m în satul Poiana Sabasei. Pentru toate  cele 3 tronsoane de drumuri comunale s-au derulat toate procedurile, s-au ţinut licitaţii, au fost desemnate firmele câştigătoare. Ba mai mult, au început şi lucrările de construcţie. Cel mai avansat este drumul de la Borca, pe care s-a pus straturile de balast şi piatră concasată. În primăvară urmează să se mai pună un strat de piatră concasată, după care se va turna asfaltul. Fondurile necesare realizării acestor investiţii sunt alocate de guvern.

 

*RĂUCEŞTI: Oglinzi și Săvești, tot fără apă

În comuna Răuceşti sunt 10 biserici, din care 4 sunt pe stil vechi. Asta pentru că în jur de 30 la sută  din din populaţie sunt ortodoxi de rit vechi. De marţi noaptea au intrat  şi ei în noul an. Mai au de sărbătorit Boboteaza şi Sfântul Ioan Botezătorul. După care şi stiliştii ies din perioada sărbătorilor de iarnă. Apoi, cu toţi la treabă!

„Aşteptăm să ni se aloce bugetul pentru acest an, în funcţie de care  vor stabili investiţii pe care le vom realiza. Oricum, prioritare sunt investiţiile pe care deja le avem în derulare. Aşteptăm ca vremea să ne permită reluarea lucrărilor de construcţie”, spune primarul Ilie Apostoaie

Toamna trecută, de cum am a venit frigul, au fost sistate lucrările la sistemul de alimentare cu apă în satele Oglinzi şi Săveşti, tocmai când investiţia ajunsese la un procent de realizare de 37 la sută. Este o investiţie mai veche, începută din anul 2009, pentru care s-a apobat o finanţare din fonduri guvernamentale în sumă totală de 580.000 lei.  După cum se vede, lucrările merg în pas de melc. În 6 ani s-a realizat ceva mai mult de o treime din volumul total al lucrărilor.

Acum, primarul Ilie Apostoaie stă cu ochii aţintiţi spre viitoarea alocare financiară europeană, spre noul PNDR 2014-2020. Ba mai mult, are şi proiectele pregătite. Ca obiective investiţionale realizate pe bani europeni, în atenţia edilului şef de Răuceşti stau sistemul de canalizare, asfaltări de drumuri şi extinderea reţelelor de alimentare cu apă.

 

*DĂMUC: Lucrări blocate de frig

Doar vremea rea este cea care îl ţine în loc pe Anton Covasan, primarul comunei Dămuc. Că bani de investiţii are. Româneşti şi europeni. Pentru că şi finanţarea investiţiilor pe care le are în derulare vine pe două surse. Vorbim de proiectul realizat cu fonduri europene integral nerambursabil, finanţarea fiind alocată pentru corectarea unui torent montan. Valoarea acestei  investiţii este de un milion de euro, fiind realizată în procent de peste 75 la sută. Termenul de finalizare înscris în contractul de finanţare este luna mai 2015. Temen care, zice primarul Anton Covasan, va fi cu siguranţă respectat.

Cea de a doua lucrare „blocată de frig” vizează asfaltarea drumului vechi, de la Biserica Ivaneş spre Primăria Dămuc.  În total, fondurile guvernamentale vor fi alocate pentru asfaltarea a 4 km de drum.

În perspectivă, se mai află un proiect de investiţii privind regularizarea unui curs de apă şi asfalarea drumului din acea zonă.

Tina CONDREA