Neamţul rural

Tina-Neamţ rural, primar TupilaţiTUPILAŢI: Primarul şi-a „măritat”  comuna…

De dragul banilor, primaru Petru Gherghel şi-a „măritat” comuna… în două rânduri. A unit-o cu localităţile vecine, după toate articolele de lege. Vorbim aici de cele două asocieri intercomunitare în care a intrat comuna Tupilaţi.

Prima „căsătorie” s-a consumat prin arondarea comunei Tupilaţi  la GAL „Stefan cel Mare” alături de mai multe unităţi administrativ-teritoriale din zonă. O unire de bun augur, pentru că deja se poate spune că aşa a reuşit edilul şef de Tupilaţi  să „pună mâna” pe vreo 100.000 euro. Concret, se se va face cu aceşti bani , ne spune primarul Petru Gherghel: „Vom construi un pod peste pârâul Valea Albă. Lucrăm acum la întocmirea proiectului. Sesiunea de depunere a documentaţiei va fi în vară, prin luna august. Aşa că avem tot timpul să facem proiectul, să rezolvăm şi cu celelalte proceduri, autorizări şi autorizaţii.”

Cea de a două „întovărăşire” a făcut-o cu comuna vecină Văleni. Împreună, au pus bazele legale ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Tupilaţi-Văleni. Acum, ambii primari sunt în faza tatonărilor, studiază posibilitatea realizării de investiţii comune, care să deservească populaţia  ambele localităţi, pe „zona de contact”. Cum ar fi proiectele de alimentare cu apă şi canalizare din zona de vecinătate, asfaltarea drumului comunal care uneşte cele două localităţi.

Pentru asfaltarea unui alt drum, pe o lungime de 2,53 km, primarul Petru Gherghel  s-a descurcat pe cont propriu. A obţinut finanţare guveramentală prin Ordonanţa 28. Deocamdată, are doar  aprobarea, nu şi banii.

ROMÂNI: Ordonanţa 28 , „mină…de bani” pentru aleşii locali

Ordonanţa 28 pare a fi o „mină…de bani” pentru aleşii locali. Cu toţi cei cu care am vorbit, şi nu-s puţini, când îi întrebi de investiţiile pe care vor să le  realizeze, imediat fac trimitere la finanţări venite pe această filieră.

Normal, cu asta a debutat şi discuţia cu Manole Ciobanu, primarul comunei Români: „Acum, mai avansat avem poriectul aprobat la finanţare pe această ordonanță. Banii vor fi alocaţi  pentru asfaltarea a trei tronsoane de drumuri, cu  lungimea totală de peste 5 km, în satele Români, Siliştea 1 şi Siliştea 2. Deja este desemnată firma câştigătoare a licitaţiei, trebuie doar  să dau ordin de începere a lucrărilor de construcţie. Aşteptăm vremea bună. Depinde şi când vor veni banii de la Guvern…”

În comuna Români, Ordonanţa 28 este foarte generoasă! O altă mare investiţie urmează a fi realizată cu bani, tot de aici. Este vorba de realizarea sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în sate Români,  Siliştea 1 şi 2. Urmează ţinerea procedurilor de licitaţie. Este o investiţie multianuală.

Cea de a treia investiţie, cu acceaşi sursă de finanţare,  vizează reabilitare  şi modernizarea unei clădiri, fostă şcoală, căreia i se va da destinaţia de centru medical. Vor fi amenajate aici cabinete medical şi stomatologic, farmacie şi o sală de recreere pentru copii.

*POIANA TEIULUI: Drum forestier şi torent montan, pe bani europeni

La Poiana Teiului sunt  aproape de finalizare două mari investiţii făcute pe bani europeni. Un proiect vizează regularizarea a doi torenţi montani, Faurul şi Pârvu. „Lucrările de corectarea  a celor doi torenţi montani  sunt foarte aproape finalizate. Deja am ajuns la ultima tranşă de plăţi, bani primiţi de la Uniunea Europeană „, ne-a precizat primarul Petru Bâia. Valoarea totală a investiţiilor la cei doi torenţi montani este de 1,5 milioane euro.

Cea de a doua investiţie făcută tot pe bani europeni se va concretiza în  asfaltarea a 2 km din drumului forestier ce duce spre Mănăstirea Petru Vodă. Valoarea proiectului este de un milion de euro. Pentru a se putea ajunge cu asfaltul până la poarta mănăstirii, de la bugetul local s-au alocat fonduri pentru asflatarea porţiunii de drum care nu era inclusă în proiectul european.

Aceştia nu sunt singurii bani europeni din  Poiana Teiului. Nu doar pentru că primarul Petru Bâia a mai prins finanţare pentru încă două proiecte. De data asta norocul i-a surâs la GAL „Ceahlău”, entitate la care este arondată şi comuna Poiana Teiului. „Este aprobată finanţarea pentru realizarea unei baze sportive, în valoare de 50.000 euro.  Tot prin GAL „Ceahlău” avem „undă verde pentru achiziţia unui buldoexcavator, în valoare de 98.000 euro. La ambele proiecte, sumele prezentate nu includ  TVA”, a ţinut să precizeze primarul din Poiana Teiului.

Acum, Petru Bâia stă cu ochii   pe viitoarea finanţare europeană, din perioada 2014-2020.  Studiază oportunităţile, să vadă apoi cu ce proiecte va ieşi la înaintare. „Vom face proiecte pentru a putea continua lucrările de modernizare a infrastructurii. Mai avem de astaltat drumuri, de realizat sisteme de apă şi canal, de regularizat torenţi”, ne-a mărturisit primarul de Poiana Teiului.

Tina CONDREA