Neamţul rural

Iuliu Savin, primar Ghindăoani*GHINDĂOANI: În satul filozofului Vasile Conta, oamenii cară apa cu butoiul…

De la primarul Iuliu Savin am aflat care mai e situaţia investiţiei de la sistemul de alimentare cu apă în comuna Ghindăoani. O investiţie cu cântec, fredonat pe la două ministere. Cel de la care s-a aprobat finanţarea şi apoi de la cel care chiar trebuie să facă apa să curgă prin conductă. Adică să dea banii. Iată şi ce ne spune edilul şef: „S-a mai făcut câte ceva, dar nu mare lucru. Au continuat lucrările anul trecut, dar puţin. În 2014 s-a săpat la puţul de captare a apei. De mai multă vreme, conducta pentru aducţiunea apei este îngropată pe o distanţă de vreo 2 km.Trebuie să verificăm rezerva de apă şi să facem analize pentru determinarea potabilităţii ei. Avem mare nevoie de sistemul de alimentare cu apă, oamenii aşteapă asta de mulţi ani”.

Până atunci, sătenii contiună să care apa cu butoaiele. Pentru consumul propriu în gospodărie, dar mai cu seamă pentru adăpatul animalelor. În zonele mai ridicate sunt și cele mai mari probleme. În satul marelui filozof  Vasile Conta, concetăţenii săi de azi cară apă cu butoaiele…

Pentru a crea alte condiţii localnicilor, voinţă a fost, dar nu și bani. Investiţia a început în anul…2008. Atunci, ca primă „moaşă” a fost Ministerul Mediului. În anul 2012 a apărut şi cea de a doua,  când investiţia a fost preluată de Ministerul Dezvoltării Regionale. O factură n-a fost plătită, aşa că lucrările au fost oprite o vreme.  Apoi a apărut o schimbare de amplasament, în locul vechi erau probleme cu potabilitatea apei, de asta s-a mutat zona de captare. Şi totul s-a reluat de la început! Ca în balada „Meşterului Manole”…

 

*HANGU: Bază sportivă cu nocturnă

Banii europeni sunt o prezenţă obişnuită în comuna Hangu. Ei au ajuns aici de cum au trecut graniţa României, imediat după anul 2000. Şi de atunci, banii europeni tot „curg” la Hangu, an de an. La ce sunt ei acum „puşi la treabă” ne spune primarul Gavril Lupu: „Pe bani europeni avem de realizat acum o bază sportivă cu tribune şi nocturnă. Am trecut prin toate procedurile de licitaţii şi obţinerea autorizărilor necesare, e semnat şi contractul de finanţate. Nu putem începe lucrările până vremea bună  nu ne permite”. Fondurile europene, în sumă de 110.000 euro,  au fost obţinute prin GAL „Ceahău”. Baza sportivă va fi amplasată în centrul civic, lângă şcoală.

Pentru cel de al doilea proiect european, banii vin tot prin GAL „Ceahlău”. Banii sunt alocaţi pentru reabilitarea vechiului sediu de primărie, amenajarea lui pentru  biblioteca comunală. Lucrările sunt avansate, mai sunt de făcut finisajele. Valoarea investiţiei este de 50.000 euro.

Foarte aproape de finalizare sunt  lucrările de regularizare a unui torent montan, investiţie realizată pe bani europeni, ajunşi la Hangu pe „filiera” GAL „Ceahlău”. Valoarea proiectului este de 55.000 euro, fonduri europene integral nerambursabile.

Cu bani româneşti se vor termina, în vară, lucrările de la un sistem de apă şi canal. Acum urmează să fie scoasă la licitaţie modernizarea a două drumuri comunale, în satele Audia şi Boboteni.

 

*BOZIENI: Primarul nu mai e ”bastard”, după ”ADN-ul politic”

Comuna Bozieni, ne spune primarul Doinel Grumezescu, au venit banii pentru investiții: „Continuăm lucrările la sistemul de alimentare cu apă şi canalizare. Investiţie începută din „Epoca Tărâţă”. Avem de asfaltat 4,8 km drum comunal, mai este de turna stratul doi şi trei. Reparaţii la Şcoala Crăieşti şi la Şcoala Iucşa.  De construit o şcoală nouă în satul Băneasa. Cam atât.”Cât despre bani, primarul Doinel Grumezescu nu-i sigur de ei. Zice că n-a aprobat încă bugetul pentru acest an.

Adevărul că a fost o vreme, din păcate mult prea îndelungată, când în comuna Bozieni nu prea ajungeau bani de investiţii. Ori veneau cu ţârâita…Asta până să răsară soarele şi pe uliţele satelor comunei Bozieni. Atunci, primarul Doinel Grumezescu  avea şi o exlicaţie, în stilul său caracteristic: „Acum nu mai sunt  „bastard”, după asta au început să vină banii de investiţii şi în comuna Bozieni. Am „părinţi”, spre binele comunităţii. Unde i-am găsit, după ani de căutare? Sunt recunoscut „fiul legitim” al Guvernului Ponta, după”ADN-ul politic”.

Şi, după cum se vede treaba, nici acum nu-i „orfan”…