Neamţ: producţia medie de grâu, peste nivelul naţional

grâu*Fermierii români, pe ultimul loc în UE

În vară, fermierii români au obţinut o producţie medie la grâu de 3.500 kilograme  la hectar, cu 0,8% peste nivelul de anul trecut, de 3,48 de tone şi cu 18% mai mult decât media ultimilor cinci ani.

Sub acest aspect, fermierii nemţeni stau mai bine. Adică au obţinut, la grâu, producţii medii la hectar mai mari decât nivelul realizat pe ţară. În acest an, agricultorii nemţeni au obţinut 4.060 kilograme de grâu la hectar, iar în 2013 o producţie medie de 3.500 kg/ha.

Astea sunt cifrele după care ne orientăm, ne apreciem, în interiorul ţării, pe zonele şi regiunile patriei noastre. Dacă trecem graniţele cu ele, vedem că nu stăm deloc bine! Din păcate, la producţia medie de grâu, suntem pe ultimul loc între statele membre ale Uniunii Europene.

Iată şi cum se prezintă situaţia. Pe primul loc sunt fermierii din Irlanda care obţin o producţie de 9,02 tone de grâu la hectar, adica mai mult dublu în comparaţie cu noi. Pe al doilea loc, în ceea ce priveşte randamentul la grâu, este Olanda cu 8,7 tone la hectar, iar pe a treia poziţie este Belgia cu 8,66 de tone la hectar. Producția agricolă este bună și plasează România pe primele locuri în rândul țărilor din Europa. Vorbim despre 7,37 milioane de tone producția de grâu în acest an, din cele peste opt milioane de tone previzionate.

Obţinem mult grâu, pe suprafeţe mari! Aici e problema! Randamentul la hectar. La producţii mici, cu greu se acoperă cheltuielile făcute. De profit, nu mai poate fi vorba.

Tina CONDREA