În
cursul lunii mai 2019, Direcţiile judeţene sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor, precum şi a municipiului Bucureşti
au efectuat 12.131 de controale în unităţile din industria
agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum:
fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de
patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi
alcoolice precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe,
legume fructe.
Controalele au vizat aspecte privind calitatea
spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate şi
prelucrate, precum şi cele de depozitare a materiilor prime şi
produselor finite, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor
şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă
şi de funcţionare a unităţii.
Neconformităţile
constatate şi sancţionate au fost și în Neamț pentru
nerespectarea cerinţelor de igenă, lipsa documentului de
înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa
alimentelor.
În cadrul controalelor în unităţile din
industria agroalimentară s-au prelevat probe conform procedurilor şi
Programului de supraveghere şi control, urmărindu-se prezenţa şi
încadrarea în valorile maxime admise a pesticidelor,
contaminanţilor, aditivilor şi substanţelor interzise. De
asemenea, s-au efectuat teste de sanitaţie necesare analizei
gradului de igienă, probele fiind transmise spre analiză
laboratoarelor arondate. ( Z.C)