Din această vară, murul, cu ghimpi sau fără, este foarte bine plătit cu fonduri europene. Valoarea proiectelor începe de la 100.000 euro și ajunge până la 900.000 euro. Finanțarea se alocă numai pentru murii de grădină.
Murii fără ghimpi pot fi o propunere interesantă și pentru fermierii nemțeni, care sunt hotarăți să-și rotunjească veniturile. Totodată, murii fără ghimpi sunt o recomandare foarte bună pentru agricultorii mai puțin experimentați în cultivarea plantelor, dar și pentru cei care, din plăcere, în timpul liber, sunt obișnuiți să se delecteze și cu activități rustice. Murul se poate planta direct în curtea casei sau în grădină sau pe terenuri special amenajate, bine drenate, evitându-se zonele mlăștinoase.
Producția pe o plantă matură poate ajunge până la 5 kilograme. Cu cinci, zece plante, se poate obține o producție care va acoperi necesarul de consum al unei familii.
Înfințarea plantației de mur
Cel mai bine e ca materialul săditor să fie pregătit în ghivece, eliminând-se, astfel, riscurile de transport și transplantare. Butașii de muri înră-dăcinați pregătiți pentru plantare au garantată prinderea și dezvoltarea sigură a plantei.
Soiurile românești dis-ponibile, cu fructe mari si zemoase, începând cu al treilea an, asigură o producție la hectar ce poate ajunge până la 15 tone. Materialul săditor este rezistent la ger, la condiții de secetă, la vânt dar și la dăunătorii sau paraziții specifici arbustului de mur. Arbustul de mur fără ghimpi, un iubitor al soarelui, preferă zonele cu posibilități de lumină solară directă. Fiind extrem de rezistent condițiilor atmosferice extreme, se adaptează ușor la frig, căldură, secetă sau chiar unui sezon ploios. Murul nu este pretențios și nu va face figuri nici după ce este bine stropit de ploile de vară, dar nici după o perioadă secetoasă.
În funcție de varietatea plantelor, perioada de recoltare se întinde între lunile august și septembrie.
Recomandarea specialiștilor
Fermierul interesat de înființarea plantației de mur, trebie să se asigure că butașii provin din culturile aflate pe teritoriul țării noastre. Pentru butașii im-portați, nu există garanții în privința rezistenței plantelor sau a calității fructelor.
Plantele originare din culturile autohtone sunt deja aclimatizate, vor fi rezistente atât la boli, cât și la factorii climatici și se vor dezvolta perfect.
Respectând aceste reco-mandări, fermierul va avea ga-ranîia de a obține nu doar prinderea murului, ci și plante robuste, capabile sa se dezvolte bine, ca să ofere recolte mari, pe toată perioada celor 10 – 12 ani de viață.
Murele, ca aliment și medicament
Murele sunt foarte apreciate printre fructele de pădure, datorită proprietăților ce le permite intrebuintari multiple. Bogate în vitamine și nutrienți (vitaminele A, C, acizi grasi, calciu, potasiu, magneziu), murele pot fi consumate în stare proaspată sau sub forma de compoturi, dulceață și sucuri. Tot-odată, murele sunt un ingredient optim și pretios al salatelor de fructe, prăjiturilor, torturilor, inghetatelor.
Datorită substanțelor puternic antioxidante, aceste fructe reușesc să contracareze acțiunea radicalilor liberi, responsabili de îmbătrânirea pre-matură a țesuturilor și a or- ganelor.
În medicina naturistă, fiecare parte a arbustului de mur – flori, fructe, frunze, muguri, radacina – își găsește utilizare și constituie baza unor remedii homeopatice în tratarea unor afectiuni digestive și respiratorii.
Tina CONDREA