Multe restricții și discriminări la plata despăgubirilor pentru secetă

Tina-Despăgubiri*Obligațiile fiscale fac diferența * Lipsa atestatul de producător este o piedică în calea banilor

Până pe 30 noiembrie, fermierii care au culturile agricole afectate de secetă pot depune la APIA Neamț cereri pentru a primi despăgubiri. Numai că fermierii nu se înghesuie să vină cu astfel de solicitări, pentru că între agricultori și banii alocați pentru compensarea pierderilor generate de secetă stă un morman de acte. Printre acestea, unele sunt de-a dreptul hilare, vin cu multe restricții și discriminări. Cum este și atestatul de producător, care generează foarte multe restricționări de la plata despăgubirilor. Este vorba despre persoanele fizice, pentru că la persoanele juridice, societăți ori asociații agricole, nu se cere certificatul de producător.

*Mulți fermieri furioși…

La nivelul județului Neamț se estimează a fi vreo 17.000 cereri de despăgubiri pentru secetă. Din acestea două treimi aparțin persoanelor fizice. Cele mai multe dintre ele nu sunt însoțite de atestat de producător…

Fermierii consideră că este o cerință absurdă care trebuie îndeplinită la plata despăgubirilor pentru culturile agricole afectate de secetă. De altfel, atestatul de producător este documentul care a stârnit furia fermierilor. Practic, atestatul de producător constituie o piedică de netrecut în calea primirii despăgubirilor pentru culturile agricole afectate de secetă, în cele mai multe cazuri, pentru că la APIA nu sunt accepte cererile de despăgubiri de la agricultorii care nu au depus și copia după atestatul de producător. Curată anomalie!

Atestatul de producător este documentul în baza căruia se pot comercializa produsele agricole. Documentul este absolut necesar în piață. Ce legătură are cu plata despăgubirilor pentru secetă? Pe bună dreptate, fermierii se întreabă retoric: la ce bun atestatul de producător, dacă nu vinde la piață nimic din produsele agricole obținute, le folosesc în gospodărie ori în cadrul fermei, prin integrarea producție în ferma zootehnică? Pentru ce să mai dea 100 lei pentru a obține atestatul de producător? Apoi, dacă un fermier are atestat de producător pentru vânzarea laptelui și a cărnii, dar n-are trecute pe atestat și culturile agricole pentru care se acordă despăgubiri? Asta nu înseamnă că nu au cultivat terenul, că nu au avut pierderi d recoltate datorită secetei. Este nedrept ca să nu poată primi banii de despăgubiri, din moment ce au culturi agricole afectate de secetă.

*PFA și II nu sunt considerate persoane juridice

Fermierii persoane fizice autorizate (PFA) și Întreprinderile Individuale (II) nu sunt asimilate persoanelor juridice, motiv pentru care la plata despăgubirilor li se acordă jumătatea sumei alocate. Mulți dintre fermierii care sunt persoane fizice autorizate sau care au întreprinderi individuale cred că li s-a făcut o mare nedreptate și susțin că au același regim juridic cu societățile comerciale și că plătesc și TVA.

În momentul negocierilor de la Ministerul Agriculturii s-ar fi putut face altfel împărțirea astfel încât PFA și întreprinderea individuală să beneficieze de sume la fel de mari pe hectar cum beneficiază persoanele juridice. Un fermier cu PFA sau cu întreprindere individuală exploatează și 400-500 ha. Nu e același lucru cu o gospodărie țărănească, în care sunt lucrate 4-5 ha…

S-ar părea că atunci când s-au stabilit sumele pe hectar și s-a decis ca persoanele juridice să primească dublu, s-au luat în considerare diferențele între obligațiile fiscale pe care le are o persoană juridică, societăți comerciale și asociații agricole, pe de o parte, și cele care revin PFA sau întreprinderii individuale. Deci, nivelul obligațiilor fiscale au făcut diferența. Astfel că s-a considerat că nici PFA și nici întreprinderea individuală nu au personalitate juridică, din acest motiv sunt trecute în actul normativ privind plata despăgubirilor pentru secetă în categoria persoanelor fizice.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU