Motorina pentru agricultură

Tina-motorină-tractor*După jumătate de an, s-a găsit soluția

*Cererile se depun până pe 31 iulie

La jumătatea lunii trecute, s-a reglementat acordarea subvenției la motorina utilizată în agricultură. Timp în care fermierii aveau mare nevoie de carburant la executarea lucrărilor agricole. S-a arat și semănat, ba chiar s-a și secerat tot cu motorină la prețul pieții. Adică la fel ca și pe asfalt și nicidecum în câmp…

Important e că subvenția se dă. Pentru acest an și următorii până în 2020, inclusiv. Problema e că sunt multe acte de făcut pentru asta. Iar timpu-i foarte scurt!
Ce este de făcut, ne spune Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamț: ”Rog fermierii solicitanți să se prezinte cât mai repede cu putință la Centrul Județean APIA Neamț. Asta pentru că deconturile trebuie depuse până la 31 iulie 2015. Cu tot cu cererile de acord prealabil. Practic, au mai rămas doar câteva zile! În condițiile în care este foarte mult de lucru. Anul acesta s-au precipitat cumva lucrurile.

În mod normal, plata ajutorului de stat sub formă de rambursare se efectuează trimestrial, pentru trimestrul anterior. Plata ajutorului de stat se solicită în baza unor cereri de plată adresate de beneficiar pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, care se depun până la finele lunii următoare trimestrului pentru care se solicită rambursarea,însoţite de o situaţie centralizatoare, defalcată pe lucrări, privind cantităţile de motorină utilizate aferente trimestrului respectiv, precum şi de documentele fiscale prevăzute de lege. Pentru anul 2015, prima cerere de plată însumează cantitățile de motorină utilizate în trimestrele I și II ale anului 2015. Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil pentru finanţare întocmesc tot acum şi depun cereri de plată pentru rambursare”.

*Motorină numai pentru fermierii PFA!

Reglementările de acum vin cu multe noutăți, dar și cu restricții. Una se referă la faptul că producătorii agricoli persoane fizice vor trebuie să se transforme în persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale pentru a primi subvenția la motorina! Actul normativ prezintă clar procedurile specifice de implementare și control, precum și formularistica necesară aplicării schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

O altă noutate e că formele asociative pot solicita și ele subvenţia pentru motorină, depunând la APIA Neamț o declaraţie pe propria răspundere a membrilor prin care aceştia își declară suprafeţele şi afirmă că nu depun individual cereri pentru motorina cu acciză redusă, pentru suprafeţele din cadrul formei asociative solicitate de asociaţie.

Pot primi subvenție la motorină şi organismele ori organizațiile de cercetare, respectiv universități, institute naționale, staţiuni de cercetare-dezvoltare agricolă, indiferent de statutul lor juridic.

Tina CONDREA