Motorină cu acciză redusă

Tina-motorină-tractor*Schema se aplică până în anul 2020

La început de an, avem o  veste bună pentru agricultori.

În ultima sa şedinţă, din decembrie 2014, Guvernul  a adoptat instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. O treabă foarte bună dacă ne aruncăm o privire asupra ultimilor doi ani. Pentru 2013, motorină subvenţionată s-a dat doar pentru trimestrul IV. Anul trecut, cât era ca trimestrul IV să rămână „în aer”. Pe ultima sută de metri s-au găsit bani necesari şi pentru această perioadă.

Iată şi câtă subvenţie la motorină s-a încasat efectiv în judeţul nostru. În primul trimestru din anul 2014, fermerilor nemţeni li s-au decontat aproape 1,72 milioane lei, iar pentru cel de al doilea trimestru suma a fost  de aproape 2, 156 lei. În total, în primul semestru, fermierii nemţeni au primit aproape 4 milioane lei, la care s-au adaugat şi cei aproape 1,7 milioane lei  ca decont la motorina subvenţionată folosită în trimestrul III. Banii aferenţi trimestrului IV se vor achita în prima parte a acestui an.

 

*”Bonus”, 21 euro la 1000 litri motorină

 

Acum, dacă privim înainte, vedem că treburile sunt lămurite pe o perioadă de…4 ani! Astfel, pentru perioada 2015-2020 se va institui o schemă de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, prin aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei, utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare.

Ajutorul de stat se acordă trimestrial, pentru cantităţile de motorină utilizate pentru lucrările mecanizate în agricultură, sub formă de rambursare, iar valoarea acestuia se determină în lei, pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, potrivit legii.

Anual, se aprobă sumele totale necesare schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Estimativ, bugetul anual al schemei este de circa 700.000 mii lei. Guvernul a adoptat măsuri de susținere a fermierilor prin reducerea accizei la motorină utilizată în agricultură stabilind o rată minimă de impozitare de 21 euro la 1.000 litri.

 

*Acciză redusă, efecte financiare ridicate

Ca urmare a condiţiilor mai grele din ultimii ani agricoli, cauzate de incidentele de mediu manifestate în mai multe zone, fermierii vor resimţi efectele pozitive ale măsurilor de reducere a prețului de achiziție al motorinei, care va genera diminuarea costurilor de producţie şi implicit creșterea rentabilităţii activităţilor agricole. Totodată, se creează premise pentru respectarea calendarului lucrărilor agricole mecanizate, potrivit tehnologiilor specifice, cu efect direct asupra nivelului recoltelor obținute. Cu alte cuvinte, acciza redusă la motorină aduce cu sine efecte financiare ridicate.

În aceste condiții, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va susţine în continuare măsura reducerii accizei la motorina utilizată în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare.

Tina CONDREA