Modificări și completări la Legea cooperativelor agricole

Tina-Legea Cooperativelor*Multe facilități fiscale pentru fermierii asociați *Cea mai importantă: scutirea de impozitul pe profit timp de 5 ani *Fermierii din cooperative produc, procesează și comercializează în comun *Reformă profundă în lanțul de valorificare a producției

Parlamentarii au votat modificarea și completarea Legii cooperației agricole, în forma în care a fost dezbătută cu partenerii de dialog social. În județul Neamț avem deja înființate două cooperative agricole, profilate pe producerea și comercializarea în comun a cerealelor. Este vorba despre cooperativele agricole care au sediile sociale în comunele Horia și Zănești.

Acum, Legea cooperației agricole vine să stimuleze producătorii individuali care se asociază în cooperative agricole. Cea mai consistentă facilitate fiscală acordată fermierilor se referă la scutirea de impozitul pe profit timp de 5 ani , care se aplică atât pentru cooperative nou înființate, cât și pentru cele existente, indiferent de cifra de afaceri, dacă integrează producția cu procesare. Pentru cooperativele agricole care au doar producție se aplică scutirea de impozit până la limita de 2 milioane euro cifră de afaceri.

În plus, se mai aplică și scutirea de impozitul pe venit pentru micro-întreprinderile care aderă la cooperative, dar și scutirea de impozit pe norma de venit pentru persoanele fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale care aderă la cooperativele agricole. Totodată, se aplică și scutirea de impozit pe proprietate pentru bunurile aferente producției valorificate prin cooperative, precum și scutirea impozitului pe arenda pentru terenurile date în arendă cooperativelor agricole.

* 50% din producția totală, valorificată prin cooperativă

Fermierii care formează sau au înființat deja cooperative agricole pot nu numai să producă în comun, dar și să proceseze sau să comercializeze în comun. Agricultorii rămân proprietari pe propriile bunuri, dar se bucură și de avantajele cumpărării în comun de inputuri sau de costuri mai reduse de depozitare. Pe piață comună beneficiază de prețuri mai bune, având în vedere cantitatea și calitatea generate de comercializarea în comun a produselor agricole. Este de presupus că, după promulgarea acestei legi, o să înceapă o reformă profundă în lanțul de valorificare a producției românești în beneficiul producătorilor, dar și a consumatorilor!

Valorificarea producției membrilor se va realiza de către cooperative pentru minimum 50% din producția totală comercializată de fiecare membru sau aferentă normei de venit, grupei ori grupelor de produse cu care aceasta participă în cooperativa agricolă.

*Drept de folosință asupra bunurilor membrilor cooperatori

Producția destinată vânzării aferentă terenurilor și efectivului de animale cu care membrii participă în cooperativa agricolă se valorifica integral prin intermediul cooperativei, cu respectarea condițiilor prevăzute în statutul cooperativei.

Totalitatea terenurilor și efectivelor de animale a căror producție este valorificată prin cooperativa agricolă și a bunurilor acesteia se asimilează unei unități tehnico-economice, conform statutului cooperativei. Cooperativa agricolă poate primi drept de folosință asupra bunurilor membrilor cooperatori, în baza acordului scris de către aceștia și conform statutului cooperativei agricole.

Pentru a intra in vigoare, noua Lege a cooperativelor agricole trebuie promulgata și de președintele României.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU