Modernizarea explotaţiilor agricole

 

*În Neamţ: 37 proiecte aprobate, 33 finalizate *Contractate 11,4 milioane euro, aprope 10 milioane decontate *De luna viitoare se vor depune proiecte noi! *Valoarea maximă a proiectului, maxim 2 milione euro

*Fermierii nemţeni, mai bogaţi cu peste 16 milionae euro

Cel mai bun  raport  între proiectele aprobate şi cele deja finalizate se regăseşte la finanţarea europeană destinată modernizării exploataţiilor agricole. Mai exact, din cele 37 proiecte nemţene declarate eligibile a finanţare, 33 proiecte au şi fost „puse în operă”.  În lucră se mai află încă 4 proiecte, toate cu şanse reale de a fi duse la bun sfârşit. Pentru modernizarea explotaţiilor agricole fermierii nemţeni au semnat cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit contracte în sumă totală de 11.420.415 euro. Ne referim aici la valoarea nerambursabilă alocată proiectelor nemţene. Din această sumă, femierilor nemţeni deja li s-au decontat aproape 10 milioane lei. Suma nedecontată este cea destinată proiectelor aflate  la implementare.

Tot în domeniul finanţărilor europene pentru agricultură demnă de remarcat mai este şi o altă: procesarea produselor agricole şi forestiere. Şi aici avem un raport bun între proiectele aprobate şi cele finalizate. În cifre, situaţia se prezintă astfel. Suma nerambursabilă contactată cu APDRP este de peste 11,720 milioane euro, din care s-au decontat peste 6,2 milioane euro. Proiecte aprobate au fost 14, din care 11 sunt deja finalizate.  Altfel spus, fermierii nemţeni sunt acum mai bgaţi cu peste 16 milioane euro.

 

*Luna viitoare, primele proiecte

De luna viitoare urmează  să fie accesate primele fonduri europene din  alocarea financiară 2014-2020. Banii europeni  sunt destinaţi proiectelor de investiţii în ferme,  mizându-se pe valoarea totală de 150 de milioane de euro, la nivel naţional. Ca primi beneficiari,  vor fi  fermele de reproducţie, cele de creştere a animalelor, precum şi fermele de familie. Fondurile  europene se vor aloca pentru achiziţii de utilaje, retehnologizarea exploataţiilor agricole. De fapt, este  continuarea măsurii pe care fermierii deja o cunosc, cea de modernizare a exploataţiilor agricole.

Dosarele se vor depune pe tot parcusul anului, nu vor mai fi câte una sau două sesiuni de depunere a proiectelor, cum a fost în trecuta perioadă de alocare financiară europeană. În noile condiţii,  fermierii nu vor mai fi stresaţi de respectarea unor termene, pe care dacă le „scăpau”,  aveau de aşteptat mult şi  bine. Uneori chiar şi un an întreg. Proiectele vor fi depuse zilnic, evaluarea lor se va face trimestrial. Procedeul e simplu: s-au terminat banii, nu se mai primesc proiecte!

 

*Cel mult 2 milioane euro peentru un proiect!

Cum spuneam, primii bani europeni vor merge direct în agricultură, la finanţare intrând fermele de familie şi modernizare a exploataţiilor agricole. Sumele cele mai mari vor fi alocate pentru modernizarea explotaţiilor agricole, aici valoarea maximă a unui proiect fiind de 2 milioane euro. Pentru fermele de familiile, sumele disponibile sunt cuprinse între 5000 şi 125.000 euro.

Suma nerambursabilă pusă la dispoziţia fermierilor de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală Şi Pescuit va fi cuprinsă între 40 şi 70 la sută. Concret: la un proiect de un milion de euro, APDRP vine cu 400.000 euro şi fermierul cu 600.000 euro. Asta e partea cea mai de jos, că să zicem aşa. Dar APDRP poate să mai plusese, din zece în zece procente. Dar numai mult de 30%!  Primul prag de 10 procente este cel mai uşor de atins, fiind vorba de vârsta titularului de proiect. Dacă are sub 40 de ani la data depunerii proiectului, s-a făcut cu o reducere de 10 la sută a părţii sale de contribuţie. Asta înseamnă că el dă 50 %  şi APDRP tot 50 %. Dacă are această vârstă şi face investiţia într-o zonă defavorizată, mai are un “bonus” de 10 %. În acest  caz, contribuţia beneficiarului este de doar 40%. Şi mai este o reducere de 10, atunci când, la condiţiile de până acum, se mai adaugă şi faptul că la realizarea investiţiei respective se ţine cont şi de restricţiile privind protecţia mediului, a apei şi solului.

Tina CONDREA