Modernizare ferme, nici un proiect

Tina- Modernizare ferme

*Una li s-a spus, alta li s-a „servit”!

În urmă cu mai bine de două săptămâni s-a dat starul primirii primelor proiecte pe bani europeni. Un start fără competitori! Cel puţin deocamdată. Până ieri, la Oficiul Judeţan de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ nu fusese depus nici un proict. Explicaţii sunt mai multe. În primul rând, una ţine de „tradiţia” unora de a lăsa totul pe ultima sută de metri. Mai ales că, până la termenul final, mai este foarte mult timp. E vorba de 18 iulie 2014.

Dar sunt şi alte exlicaţii plauzibile.  Ba chiar am putea vorbi de o oarecare reticenţă a fermierilor. Asta pentru că una li s-a spus şi alta li s-a „servit”! Alocarea fondurilor europene pentru modernizarea exploataţiilor agricole şi sprijinirea fermelor familiale a devansat aprobarea, la Bruxelles, a PNDR 2014-2020.  Context în care s-a apelat la un „compromis”!  Banii se vor da din viitoarea alocare financiară, dar se vor urma vechile proceduri, cele folosite în PNDR 207-2013. Aici e marea problemă pentru fermieri. Iar trebuie să „de piept” cu vechile proceduri, unele destul de greoaie, cu o birocraţie extrem de stufoasă! Plus alte facilităţi promise, de care acum nu mai pot beneficia.

 

*Proiectele se depun şi online

 

Faţă de sesiunile din anii trecuţi, acum, fermierii pot depune proiecte şi online. Dar nu beneficază de depunere permanentă, cu evaluare la trei luni. De data asta proiectele se depun până pe 18 iulie, după care urmează sesiuni de evaluări şi verificări, selecţie a proiectelor, declararea celor eligibile la finanţare. Treabă de durată!

La nivel naţional, suma alocată pentru această măsură intrată acum la finanţare este de 150 milioane euro, din care 115 milioane euro sunt destinate modernizării exploataţiilor agricole şi 35 milioane pentru sprijinirea fermelor familiale. Valoarea maximă eligibilă a unui proiect este de 125.000 euro pentru fermele de familie şi de  de câte 2.000.000 euro pentru proiectele privind modernizarea exploataţiilor agricole care îşi propun  îndeplinirea standardelor europene  şi pentru cele de construcţii-montaj din sectorul zootehnic. Proiecte de 1.000.000 euro vizează investiţiile de construcţii-montaj din sectorul vegetal, precum şi cele pentru achiziţii deutilaje -echipamente din sectorul zootehnic. Câte 700.000 euro se dau pentru priectele privind  achiziţiile de utilaje din sectorul vegetal.

Sprijinul nerambursabil  este cuprins între 40 şi 70 la sută din valoarea maximă a unui proiect. Dacă fermierul are sub 40 ani, face o investiţie de într-o zonă defavorizată şi îndeplineşte  condiţii de protecţie a mediului, beneficiază de o „reducere” de 70 la sută. Adică, să zicem, la un proiect de un milion de euro, partea de contribuţie a fermierului este de doar 300.000 euro.

Tina CONDREA