Miraculoasele Goji se cultivă și în Neamț! 

Tina - foto gojiAvem în judeţ singura plantaţie de goji din Moldova şi dintre puţinele din ţară. S-a demonstrat astfel că, aduşi direct din Tibet, arbuştii goji au prins imediat rădăcini în pământ nemţean. Abia în anul 3 arbuștii vor începe să intre în producție și să obținem prima recoltă semnificativă. Astfel, în cel de-al treilea an, se pot obține între 1.5-2 kg de fructe de la un arbust. Începând cu anul 4, planta ajunge la maturitate, producția putând varia între 3-5 kg de fruct/arbust.

O cultură a arboreului de Goji poate supraviețui minimum 25 de ani dacă este întreținută și îngrijită. Practica a demonstrat faptul că din 3 kg de fructe proaspete se pot obține un kg de fructe uscate,  iar din 6 kg de fructe proaspete se poate obține 1 Litru de suc de Goji. Fructele produse, uscate și sortate,  se vând cu prețuri între 5-20 $/kg; sucul produs la noi se comercializează chiar și cu 100 lei/litru.

*Goji, elixirul tinereţii…

Denumite și elixirul tinereții, oamenii au folosit fructele de goji în tratamentul mai multor boli. Aceste fructe de culoare roşiatică sunt utilizate de mult timp în medicina tradiţională pentru îmbunătăţirea vederii, prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale, întărirea sistemului imunitar şi pentru a ameliora simptomele de oboseală. Goji sunt și o sursă importantă de vitamina A. Printre beneficiile fructelor goji amintim de faptul că echilibrează glicemia, ajută în cadrul dietelor de slăbit, constrituie un remediu pentru durerile de cap, stopează tumorile, reduc efectul toxic al chimioterapiei, protejează ficatul, previn greaţa în cazul gravidelor,  protejează pielea şi ajută la menţinerea acuităţii vizuale nocturne.  Complexul de vitamina B din goji ar putea avea un efect benefic şi asupra sănătăţii cardiovasculare, ferindu-vă de palpitaţii, aritmii cardiace sau hipertensiune arterială. Goji hrăneşte în profunzime tenul, fortifică procesele de apărare a pielii împotriva radicalilor liberi şi curăţă în profunzime porii.Se pot consuma crude, gătite sau uscate și sunt folosite în ceiauri, sucuri, vinuri și medicamente.

Studiile au scos la iveală că fructele de goji aduc beneficii importante pentru sănătate, datorită conținutului ridicat de antioxidanți.

Tina CONDREA