Minimis pentru culturi calamitate 

Tina-Minimis calamitã_i*Anul trecut, actele s-au făcut, banii nu s-au dat!

S-a aprobat   sprijinul financiar pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice manifestate în perioada ianuarie-august 2014, care se acordă în sectorul vegetal. O astfel de aprobare a fost dată și la finele anului trecut, dar nu și-a produs efectele juridice, respectiv care cei care au depus cereri de ajutor de minimis nu au beneficiat de nici o plată în anul 2014.

Producătorii agricoli afectaţi de fenomene hidrometeorologice nefavorabile au avut termen până în data de 7 noiembrie 2014 pentru a depune cereri de ajutor precum şi alte documente doveditoare care să ateste că desfăşoară o activitate economică, cât şi paguba produsă. Procesele verbale de constatate a pagubelor au fost întocmite de comisiile locale și judeţene pentru situaţii de urgenţă până la finalul anului 2014. Actele s-au făcut, dar banii nu s-au dat.

Este motivul pentru care s-a revenit asupra acordării ajutorului de minimis pentru culturile agricole calamitate de grindină, ploi torenţiale, viituri, inundaţii, infiltraţii de apă produse de ploi torenţiale, vânt puternic, căderi masive de zăpadă, îngheţ, astfel încât aceştia să îşi continue ciclul de producţie. Pentru asta, a fost necesară elaborarea unei noi Hotărâri de Guvern care să deblocheze situaţia în anul 2015, pentru a se asigura un tratament nediscriminatoriu producătorilor agricoli care au depus cereri de sprijin și documente însoțitoare acestora. Totodată, se asigură un tratament nediscriminatoriu și pentru toți producătorii agricoli care au deținut culturi în spații protejate și care au fost afectați de fenomene hidrometeorologice, care s-au manifestat în perioada ianuarie-august 2014.

 

* Neamț: calamități în grădini, livadă,  sere și solarii

Anul trecut, fermieri nemţeni au avut de suferit de pe urma calamităţilor serios resimţite în stupină, grădină, livadă, sere și solarii.

Pentru calamigtățile din livadă avem un dosar pentru despăgubiri în sectorul pomicol, cel depus de Societatea Agricolă „Trei Sate” din comuna Ion Creangă.  Aici au fost calamitate 34 hectare de livadă, valoarea totală a despăgubirilor fiind de 9000 euro. Cele 38,37 hectare ocupate cu legume de câmp calamitate aparţin mai multor fermieri nemţeni.

Cuantumul maxim al sprijinului financiar este la grâu, porumb, sorg, floarea-soarelui, rapiţă, orz, secară, triticale, ovăz, soia, orzoaica – 335 lei/ha; legume în câmp – 610 lei/ha; cartof – 700 lei/ha; plantaţii pomicole – 1.200 lei/ha; plantaţii viticole – 500 lei/ha; sfeclă de zahăr – 400 lei/ha; lucernă, muştar, tutun – 250 lei/ha; căpşuni – 300 lei/ha; culturi în spații protejate – 1.200 lei/ha.

Valoarea totală a ajutorului de minimis acordată unui beneficiar nu poate depăşi echivalentul sumei de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis se ridică la peste 28 milioane euro.

Tina Condrea