Minimis pentru apicultură

Tina-Minimis apicultură*S-a publicat lista cu beneficiari

*Apicultorii nemţeni afectaţi de grindină, ploi torenţiale şi vânt puternic

Ajutorul de minimis acordat apicultorilor vine într-un an extrem de greu, după ce producţia de miere a fost calamitată în proporţie de 50-60%, iar apicultorii au pierdut 30-35% din rezerva de iernare. S-a vorbit de schema de plată a ajutorului de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada mai – iulie 2014 ce au produs pagube asupra sectorului apicol.

Numai că, pe bună dreptate, apicultorii se plângeau că n-a fost publicată lista cu judeţele calamitate şi tipul factorilor de risc, cei  care au afectat baza meliferă în perioada mai-iunie 2014. În lipsa ei, nu se puteau depune cereri pentru ajutoarele de minimis în aplicultură. Acum avem şi această listă! Figurează aici şi judeţul Neamţ. În cazul apicultorilor nemţeni pierderile fiind generate de grindină, ploi torenţiale şi vânt puternic. Totodată, s-a publicat şi modelul de cerere pentru ajutorul de minimis.

 

*Ajutorul e de 15.000 euro, pe trei ani!

Ajutorul de minimis are o valoare cumulată, pe durata a trei ani, care nu depăşeşte suma de 15.000 euro. Sprijinul financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii care se  acordă beneficiarilor pentru cheltuielile suplimentare efectuate de aceştea, suportate ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile din perioada respectivă.

Schema de plată a ajutorului de minimis vizează  compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada mai – iulie 2014,  cele care  au produs pagube asupra sectorului apicol.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis, apicultorii trebuie să solicite ajutoare de minimis, iar familiile de albine să fie  înscrise în Registrul agricol,

să se afle într-o zonă afectată de condiţii hidrometeorologice nefavorabile,  să aibă stupii identificaţi conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, să dețină carnetul de stupină.

 

*Sprijin financiar, 50 % din cheltuieli

Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă

sub forma unei subvenţii, care se acordă pentru cheltuielile suplimentare efectuate de aceştea, suportate ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile din perioada mai – iunie 2014.  Cuantumul  sprijinului financiar este de până la 50% din cheltuielile efectuate cu achiziția hranei necesare menținerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 4 lei/ familia de albine pentru o stupină de până la 75 familii; până la 50% din cheltuielile efectuate cu achiziția hranei necesare menținerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 7,5 lei/familia de albine pentru o stupină cu peste 75 familii.

Tina CONDREA