Minimis în agricultura ecologică

Tina-Minimis AELa nivelul judeţului Neamţ, avem 50 de operatori ecologici. Predominante sunt fermele ecologice profilate pe obținerea cerealelor, dar și proprietrii de pășuni bio. Pe 5 iulie a fost ultima zi pentru depunerea cererilor privind ajutorul de minimis acordat fermelor vegetale ecologice. Banii europeni se dau atât pentru conversia la agricultura ecologică, cât și pentru menținerea fermelor în acest sistem.

*Bani pentru conversie

Sprijinul pentru conversia de la agricultura tradițională la cea ecologică este de 295 euro/ha/an pentru culturile agricole pe terenuri arabile, inclusiv plante de nutreț. Pentru legume, ajutorul de minimis este de 500 euro/ha/an; livezi – 620 euro/ha/an; vii – 532 euro/ha/an; plante medicinale și aromatice – 460 euro/ha/an.

Sprijinul financiar se acordă fermierilor care își asumă voluntar angajamentul să adopte practici și metode specifice agriculturii ecologice. În plus, beneficiarii măsurii se angajează să țină o evidență a activităților agricole corelată cu punerea în practică a angajamentelor.  Angajamentele încheiate se aplică la nivel de parcelă agricolă.

*Bani pentru menținerea în sistemul bio

Ajutorul de minimis se acordă și pentru menținerea practicilor de agricultură ecologică. Pentru culturi agricole pe terenuri arabile, inclusiv plante de nutreț,  suma alocată este de  220 euro/ha/an; legume – 431 euro/ha/an; livezi – 442 euro/ha/an; vii – 480 euro/ha/an; plante medicinale și aromatice – 427 euro/ha/an.

Suma maximă pe care o pot primi fermierii nu poate depăși 15.000 de euro pe durata a trei exerciții financiare. Beneficiarii ajutorului de minimis sunt cei care au îndeplinit, în anul de cerere 2013,  condițiile de eligibilitate privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătățirea calității produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică și care au depus atunci cerere pentru ajutorul de minimis.  Sumele pe  care le primesc fermierii nemțeni sunt diferențiate în funcție de mărimea exploatațiilor agricole ecologice. Pentru fermele trecute în sistemul agriculturii ecologice  care dețin suprafețe  între 0,30 ha și 5 ha, subvenția este de 1.180 de lei/exploatație, iar pentru cele cu dimensiuni între 5,1 ha și 20 ha, cuantumul plății este de 845 de lei/exploatație.

Tina CONDREA