Mierea de albine- puţină şi mai scumpă

Mire de albine*Preţ mai mare cu 30% faţă de anul trecut

*Producţia cea mai mică din ultimii 50 de ani!

 

Precipitaţiile abundente de la începutul verii, temperaturile scăzute şi variaţiile foarte mari de temperatură au făcut ca producţia de miere să fie una foarte scăzută. Nu este de mirare că preţurile au crescut şi cu 30%, susţin apicultorii din întreaga ţară. Din păcate,  avem un an nefavorabil pentru apicultură, un an cu o producţie de miere de albine foarte mică, cea mai mică din ultimii 50 de ani. Nici la stupărit apicultorii nu au obţinut producţii mai bune.

Cum se prezintă situaţia din judeţul nostru am aflat de la Adrian Ţurcanu, vicepreşedintele Asociaiţiei Crescătorilor de Albine Neamţ: „La fel este şi la noi. producţiile  de miere de albine sunt mici. Problemele cele mai mari ni le-au creat ploile dese şi abundente. Perioada  teiului şi salcâmului a fost compromisă din cauza ploilor. La rapiţă mai puţin. Nici la floarea soarelui nu le-a mers bine apicultorilor, pentru că suprafeţe mari au fost pe autopolenizare.”

Se parte că situaţia este mai gravă decât preconiza, în luna iulie, Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România. Potrivit aprecierilor sale, preţul mierii la raft ar fi urmat să crească cu 10-15 procente în toamnă ca urmare a reducerii producţiei cu 35-40% din media anuală înregistrată în România.

„Cred că producția totală de miere din acest an va fi sub 70%, între 60 și 65%, față de media anuală de 20.000 – 22.000 de tone. Estimez că în 2014 vom face între 14.000 și 16.000 de tone de miere”, a declarat Ioan Fetea.

Acum cei peste 500 apicultori nemţeni aşteapă ajutorul de minimis promis de guvernanţi. Poate aşa vor mai recupera din pierderile financiare suferite în acest an apicol.

Tina CONDREA