Meteorologii prognozează ninsori

*Ieri dimineață, în Neamț, s-au înregistrat cele mai scăzute valori din această perioadă, respectiv minus 10 grade Celsius pe masivul Ceahlău
*De joi, vremea întră într-un ușor proces de încălzire
Până în această seară, la ora 18, meteorologii prevestesc ninsori moderate cantitativ și intensificări ale vântului, lapoviță și ninsori în nord-vest și centrul țării. Conform Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul menţionat, la munte va ninge moderat cantitativ și local se va depune un strat mai consistent de zăpadă, iar vântul va avea intensificări temporare, cu viteze mai mari pe creste, unde vor fi rafale de peste 60…80 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada. În nord-vestul și centrul țării vor predomina ninsorile, în general slabe cantitativ, cu precădere în cursul zilei de marți (21 noiembrie) și în noaptea de marți spre miercuri (21/22 noiembrie).
Conform estimărilor realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, pentru perioada 20 noiembrie-3 decembrie, în Moldova, până în data de 22 noiembrie, temperatura aerului va marca o scădere ușoară, dar valorile se vor menține apropiate de cele normale pentru ultima decadă a lunii noiembrie, Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 5…8 grade Celsius și a celor minime de -2…0 grade Celsius. Apoi vremea se va încălzi și în perioada 23 – 26 noiembrie, valorile diurne vor oscila, în medie, între 7 și 10 grade Celsius, iar cele nocturne între 0 și 2 grade Celsius. Dupa data de 26 noiembrie, valorile termice vor fi din nou în ușoară scădere, dar variațiile pâna la sfârșitul intervalului de prognoza vor fi nesemnificative. Vor fi medii regionale ale maximelor de 7…8 grade Celsius și ale minimelor de 1…2 grade Celsius. Temporar vor fi precipitații slabe în primele zile de prognoză, iar până la sfârșitul primei saptămâni, condițiile de apariție a acestora vor fi reduse. Probabilitatea pentru precipitații va fi în creștere după data de 26 noiembrie.
Ieri dimineață, la ora7, în Neamț, s-au înregistrat cele mai scăzute valori din această perioadă, respectiv minus 10 grade Celsius pe masivul Ceahlău. Dar temperaturi negative au fost și în partea de est a județului. De exemplu, la Piatra Neamț și Roman au fost câte minus două grade Celsius. La Roman, temperatura aerului arăta minus 3 grade Celsius. În țară, cele mai mici temperaturi au fost pe Vârful Omu, unde mercurul din termometre arăta minus 14 grade Celsius. De joi, vremea intră într-un ușor proces de încălzire.
V. ANDRIEȘ