Medicii veterinari ies la miting: “Profesăm la limita malpraxis-ului!”

01/11/2018

Colegiul Medicilor Veterinari anunță organizarea unui miting de amploare pe 2 noiembrie 2018. Dr. Dragoș Vasiliu, secretarul filialei Neamț, ne-a declarat că la manifestație vor participa și 25 de medici veterinari concesionari din județul nostru, din totalul celor 66 doctori din circumscripție arondați Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Neamț.
“Noi am participat și la mitingul din 26 martie 2018, cu 23 de colegi. Din păcate, nu avem niciun rezultat pozitiv în urma așa-ziselor negocieri purtate atunci cu reprezentanții Guvernului, așa încât ieșim din nou în stradă. Pe 2 noiembrie vom picheta Palatul Victoria, în intervalul orar 12-14, după ce, între orele 9-11, membrii Consiliului Național al Colegiului Medicilor Veterinari vor manifesta la sediul Autorității Naționale Sanitare Veterinare. Din conducere vom avea la protest pe unul dintre vicepreședinții filialei, dr. Gheorghe Lazăr, de la Crăcăoani. Mitingul de protest dorește să aducă în atenția factorilor de decizie problemele majore cu care se confruntă profesia, probleme care nu afectează doar activitatea medicilor veterinari, ci pun în pericol, în primul rând, sănătatea publică. Spre exemplu, s-a dat o ordonanță de urgență care încalcă o decizie europeană, privind înființarea farmaciilor veterinare de către orice persoană, nu doar de medicul veterinar. Sunt interese comerciale la mijloc. O altă nemulțumire este legată de tarifele serviciilor decontate de stat, care nu au mai fost actualizate din 2013”, a punctat dr. Vasiliu.

“Oricine poate deschide farmacie veterinară, fapt care pune în pericol sănătatea animal și pe cea umană”

Colegiul Medicilor Veterinari din România a transmis, punctual, care sunt motivele declanșării protestului din 2 noiembrie:
“Medicii veterinari sunt obligați să profeseze la limita malpraxisului. Revendicările se referă, în primul rând, la modificarea, în regim de urgență, a Legii nr 160/1998 pentru organizarea și exercitarea profesiunii de medic veterinar, și punerea ei în acord cu hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene, în caz contrar sănătatea publică din România este într-un real pericol, în condițiile în care orice persoană poate deschide o farmacie veterinară și poate comercializa medicamente de uz veterinar fără a fi necesară prezența medicului veterinar. Consecințele aplicării prevederilor introduse în Legea 160/1998 pun în pericol atât schimburile comerciale în cadrul UE cât și exporturile de animale în țările terțe. O altă revendicare este instituirea unui cadru legal, uniform, în cazul contractelor încheiate între medicii veterinari și autoritatea veterinară de stat, respectarea perioadelor de execuție, stabilirea programelor pentru controlul bolilor și renegocierea tarifelor pentru acțiunile din Programul acțiunilorde supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor și protecția mediului (…); accesul liber și gratuit al medicilor veterinari de liberă practică împuterniciți la sistemul național pentru identificarea și înregistrarea animalelor (…), eliminarea inechității în sistemul de acordare a sporurilor salariale din sistemul public veterinar, lipsind în momentul de față orice procedură de evaluare a competențelor. Acordarea discriminatorie a acestor sporuri a făcut ca, în sistemul public veterinar, singurii care nu beneficiază de sporurile pentru condiții periculoase și deosebit de periculoase să fie chiar medicii veterinari”, au transmis reprezentanții CMVR.
La manifestarea din 2 noiembrie sunt așteptați să participe peste 1000 de medici veterinari din toată țara.
Geanina NICORESCU